Μεταβατική περίοδος και παράταση της ΚΑΠ έως το τέλος του 2022

01 July 2020

Μεταβατική περίοδος και παράταση της ΚΑΠ έως το τέλος του 2022

Σε άτυπη κοινή συμφωνία κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες 30 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστεί η στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου έως το τέλος του 2022, όταν θα τεθεί σε ισχύ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Η επέκταση των κανόνων για δύο ακόμη χρόνια και έως ότου συμφωνηθεί και εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, προσφέρει την αναγκαία προβλεψιμότητα και βεβαιότητα σε όλους τους αγρότες στην Ε.Ε. για τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και να παρέχει στήριξη στους Ευρωπαίους αγρότες μέσω άμεσων πληρωμών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή μετάβαση στην επόμενη περίοδο της ΚΑΠ» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρίγια Βούτσκοβιτς, υπουργός Γεωργίας της Κροατίας και προεδρεύουσα (μέχρι χθες, καθότι από σήμερα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου η Γερμανία) του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

Η επέκταση θα επιτρέψει αδιάλειπτες πληρωμές σε αγρότες και άλλους δικαιούχους. Επιπλέον, στη διάρκεια αυτών των δύο ετών, τα κράτη μέλη θα έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τα στρατηγικά τους σχέδια βάσει της νέας ΚΑΠ και να σχεδιάσουν την εφαρμογή τους μετά την έγκριση της Κομισιόν.

Η τελική έγκριση του μεταβατικού κανονισμού αναμένεται έως το τέλος του 2020, καθώς συνδέεται στενά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Η μεταβατική περίοδος κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και συνεπώς δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για την εφαρμογή των νέων κανόνων και των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ ως την 1η Ιανουαρίου 2021.

01 July 2020
Banner
Banner