Μείωση ποσοστού παρακράτησης συναλλαγών μέσω POS ζητούν από τις τράπεζες οι κρεοπώλες

15 May 2020

Μείωση ποσοστού παρακράτησης συναλλαγών μέσω POS ζητούν από τις τράπεζες οι κρεοπώλες

Τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης συναλλαγών μέσω POS ζητούν από τις τράπεζες οι κρεοπώλες, θεωρώντας ότι πλέον, με έως και το 85% του τζίρου να πραγματοποιείται μέσω πλαστικού χρήματος, δεν είναι λογικά τα υψηλά ποσοστά παρακράτησης προηγούμενων εποχών.

Με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη συναλλακτική συμπεριφορά των καταναλωτών, μετά και την πανδημία, κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον ώριμο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία των κρεοπωλών ζητά την παροχή χαμηλότερου ποσοστού για τα μέλη της σε ποσοστό 0,5-0,6% του τζίρου από τη χρήση των τερματικών συσκευών POS. Σε έγγραφο που απευθύνει μάλιστα προς τράπεζες (Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), εξηγεί ότι είναι ασύμφορες για τον επαγγελματία οι παλιότερες συμβάσεις που προέβλεπαν υψηλότερα ποσοστά παρακράτησης. Ζητά επίσης την από τις τράπεζες την παροχή δωρεάν ασύρματης συσκευής καθότι πλέον οι παραγγελίες εκτός καταστήματος έχουν πολλαπλασιαστεί  με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο τζίρος των καρτών.  

Στο έγγραφό της η ΠΟΚΚ αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι «Από το 2016 οι ελεύθεροι  επαγγελματίες κρεοπώλες, μέλη των κατά τόπου Σωματείων και δη της ΠΟΚΚ, υπογράψαμε συμβάσεις με τις Τράπεζές σας, που αφορούσε το ποσοστό παρακράτησης με πληρωμή μέσω καρτών της οποίας, σημειωτέον, η χρήση ήταν μικρή .  

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα,  που τα οικονομικά και κοινωνικά (λόγω κορωνοϊού) δεδομένα έχουν αλλάξει με την παγίωση της χρήσης του πλαστικού χρήματος  η οποία και έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 80-85% του συνολικού τζίρου των καταστημάτων μας καθιστούν ασύμφορη την τότε- παλαιότερη υπογραφείσα σύμβαση .  Γνωρίζουμε δε πως όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα παρέχουν διευκολύνσεις, κοινώς μειώνουν το ποσοστό παρακράτησης από πληρωμές μέσω POS, όταν ο τζίρος αυξάνεται».

Ξεκινώντας από τις παραπάνω σκέψεις, η Ομοσπονδία ζητά «την παροχή χαμηλότερου ποσοστού για τα μέλη της ΠΟΚΚ σε ποσοστό 0,5-0,6% του τζίρου από τη χρήση των τερματικών συσκευών POS και παράλληλα δωρεάν ασύρματη συσκευή.

Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τον ελεύθερο επαγγελματία θεσπίζοντας από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και παράλληλα με την παροχή της ασύρματης συσκευής συμβάλλετε στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων μας εφόσον με τις παραγγελίες εκτός καταστήματος διευρύνεται και ο τζίρος των καρτών».

Τέλος η ΠΟΚΚ αναφέρει ότι «Ως ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε ευτυχείς που με τη χρήση  των πλαστικών συναλλαγών συμβάλλουμε στην τόνωση της αγοράς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όμως με τους υπάρχοντες όρους παρακράτησης  των τραπεζικών ιδρυμάτων σας αυξάνονται τα έσοδα των τραπεζών ενώ του επιχειρηματίαελαχιστοποιούνται».

«Εν κατακλείδι, αιτούμεθα τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης των συναλλαγών και την παροχή δωρεάν ασύρματης συσκευής. Αναμένουμε την απάντηση σας στο αίτημα μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια άλλη πληροφορία χρειαστείτε» καταλήγει η ΠΟΚΚ.

15 May 2020
Banner
Banner