Πρεμιέρα στη μείωση τιμών 5-15% σε πάνω από 1.500 προϊόντα

01 March 2024

Πρεμιέρα στη μείωση τιμών 5-15% σε πάνω από 1.500 προϊόντα

Νέοι τιμοκατάλογοι έχουν αποσταθεί στα σούπερ μάρκετ και από σήμερα θα αρχίσουν να φαίνονται οι μειώσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, που θα κυμαίνονται από 5-15%. Το μέτρο εφαρμόζεται προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και φρένο στον πληθωρισμό.

Μιλώντας χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως «εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη. Έχουμε ήδη θέσει όριο στο κέρδος των εταιρειών στο βρεφικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες και, θα έλεγα, συχνά αδικαιολόγητες. Ταυτόχρονα, περιορίζουμε κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακυληθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή. Τα αποτελέσματα των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές».

Πηγές των σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις σε 1.500 περίπου προϊόντα και πιθανόν να είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Αν και θα υπάρξουν μειωμένες τιμές στους τιμοκαταλόγους, δεν είναι σίγουρο πόσο μειωμένες θα φτάσουν οι τιμές στους καταναλωτές.

Γενικά ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι διαμορφωμένες τιμές στα ράφια αφού σε πρόσφατη ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα παρουσιάστηκε να έχει τον δέκατο υψηλότερο πραγματικό πληθωρισμό τροφίμων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης «το μέτρο που απαγορεύει στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες στα προϊόντα αυτά, αφορά σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Εξαιρούνται τα νωπά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια) και ορισμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ρούχα).

Χαρακτηριστικό είναι σε ότι τον Φεβρουάριο 2024, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης συνεισέφερε στον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% από το ένα έτος στο άλλο.

Νωπά προϊόντα

Το τελευταίο κυβερνητικό μέτρο υποχρεώνει τους προμηθευτές νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα) να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net-pricing). Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.

01 March 2024
Banner
Banner