ΣΥΡΙΖΑ: Με υπογραφή Ν.Δ. η κατάρρευση της κτηνοτροφίας

12 May 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Με υπογραφή Ν.Δ. η κατάρρευση της κτηνοτροφίας

«Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, η δε έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021, δίκαια χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους σαν “ψίχουλα, ελεημοσύνη και φιλοδώρημα”, αφού για όσους κτηνοτρόφους την έλαβαν, τα ποσά δεν φτάνουν για ζωοτροφές ούτε για 5 μέρες. Όσο γι΄ αυτούς που διατηρούν μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους της χώρας, η τιμωρία ήρθε από το ΥπΑΑΤ και  δεν έλαβαν καμία απολύτως ενίσχυση», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και Ολ. Τελιγιορίδου για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα) πληρώθηκε μεν, αλλά με λανθασμένη απεικόνιση των κιλών στον ΕΛΓΟ! Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά και να τιμωρηθούν κιόλας, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλε ακόμα και ποινές! Οι παραγωγοί χοιρινού θυμούνται ακόμη ότι αποκλείστηκαν σε ποσοστό 30% από την έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όσο για τη βοοτροφία,  η στήριξη της εγχώριας παραγωγής είναι ανύπαρκτη».

"Άρτεμις" και "Δήμητρα"

Με το πνεύμα αυτό 28 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση όπου γίνεται λόγος για δομικά προβλήματα, αστοχίες και λάθη στις πληρωμές έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκαν στη ζωική παραγωγή, ενώ στη «συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους επέβαλε και ποινή. Συγκεκριμένα, για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατο-τρόφων, όπως καταγγέλλεται, ενώ οι κανονικές παραδόσεις γάλακτος των κτηνοτρόφων φαίνονται στο σύστημα “Άρτεμις” οι ποσότητες αυτές δεν εμφανίζονται στον ΕΛΓΟ- “Δήμητρα”».

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν οι κτηνοτρόφοι να εμφανίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν παρέδωσαν τις προβλεπόμενες ποσότητες γάλακτος, με συνέπεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ είτε να μην πληρώνει τους παραγωγούς, είτε να τους πληρώνει με μειωμένη ενίσχυση, αλλά και να τους επιβάλλει ποινή, λόγω της λανθασμένης απεικόνισης των κιλών στον ΕΛΓΟ.

12 May 2022
Banner
Banner