Μαζική… αερομεταφορά εισαγόμενων χοίρων αναπαραγωγής προγραμματίζει η Κίνα

03 April 2020

Μαζική… αερομεταφορά εισαγόμενων χοίρων αναπαραγωγής προγραμματίζει η Κίνα

Έξι αεροπλάνα με περισσότερους από 4.000 χοίρους αναπαραγωγής προέλευσης Γαλλίας έφτασαν μέχρι στιγμής φέτος στην Κίνα. Είναι τα πρώτα από τα δεκάδες φορτία που αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα προσπαθεί να αποκαταστήσει το αποδεκατισμένο ζωικό κεφάλαιο χοίρων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας thepigsite η Κίνα επιταχύνει τις εισαγωγές για να θεραπεύσει τις πληγές που άφησε ανοιχτές η επιδημια της αφρικανικής πανώλους των χοίρων η οποία σαρώνει τη χώρα από τον Αύγουστο 2018, οδηγώντας στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων χοίρων και μειώνοντας τον πληθυσμό τους κατά 60%.

«Είναι όπως στην περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν απολέσει το ήμισυ του κοπαδιού και έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να το αποκαταστήσουν», δηλώνουν στελέχη της γαλλικής εταιρείας γενετικής χοίρων Axiom, που προμήθευσε τους χοίρους αναπαραγωγής στην Κίνα. Εκατοντάδες αρσενικούς χοίρους αναπαραγωγής προμηθεύτηκε η Κίνα και από την εταιρεία Topigs, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Κίνα προχωρεί ετησίως στη σφαγή περίπου 700 εκατ. χοίρων για να παράγει περισσότερο από 50 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, εξαιτίας της αφρικανικής πανώλους των χοίρων μειώθηκε κατά 21% η παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2019, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές. Για φέτος αναμένεται η παραγωγή να μειωθεί περαιτέρω.

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη χοιρομητέρων και κρατούν ακόμη και τα θηλυκά που κανονικά θα προορίζονταν για σφαγή, προς χρήση σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής. Αυτοί οι χοίροι θα δώσουν όμως μικρότερες γέννες από ό,τι ένα θηλυκό που εκτρέφεται για να είναι μια παραγωγική χοιρομητέρα.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, η Κίνα μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 150 αεροπορικά φορτία καθαρόαιμων χοίρων για να αναπληρώσει το κοπάδι της, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες και οφέλη για τις εταιρείες γενετικής παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το thepigsite εμπόδιο αποτελούν τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως για την πανδημία του κορωνοϊού. Και αυτά τα εμπόδια έρχονται τώρα να προστεθούν στις δυσκίνητες διαδικασίες καραντίνας που προβλέπονται για την εισαγωγή χοίρων. Χαρακτηριστικά, πριν από την μεταφορά οι χοίροι πρέπει να υποβληθούν σε υγειονομικούς ελέγχους ενός μήνα και να περάσουν άλλες 30 ημέρες σε καραντίνα υπό παρατήρηση από επίσημο Κινέζο κτηνίατρο. Κατά την άφιξη στην Κίνα, οι χοίροι περνούν επιπλέον 45 ημέρες σε κέντρο απομόνωσης για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες.

03 April 2020
Banner
Banner