Με αφρικανική πανώλη και Covid, μάχη σε δύο μέτωπα για τους εκτροφείς Μαύρου Χοίρου – Τι ζητούν από το ΥΠΑΑΤ

28 April 2020

Με αφρικανική πανώλη και Covid, μάχη σε δύο μέτωπα για τους εκτροφείς Μαύρου Χοίρου – Τι ζητούν από το ΥΠΑΑΤ

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την πλήρη εξάλειψη της αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, αναφέρεται με σημερινή δημόσια παρέμβασή της η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ».

Η Ένωση συγχαίρει γι’ αυτή την εξέλιξη την πολιτεία, το Υπουργείο και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και, εκτός από τον αποτελεσματικό συντονισμό των υπηρεσιών, τονίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι ίδιοι οι Έλληνες χοιροτρόφοι.

«Παρά το κόστος και τις συνέπειες, συνεργάστηκαν με τις αρχές, υποστήριξαν την προσπάθεια και τήρησαν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας».

Οι ίδιοι όμως οι εκτροφείς Μαύρου Χοίρου βρέθηκαν εκ των πραγμάτων μπροστά σε μια κατάσταση που ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Όπως σημειώνει εκ μέρους του «Εύμαιου» ο αντιπρόεδρος Νίκος Τσίγκας, «Οι εκτροφές μας –όπως είναι γνωστό– βασίζονται στην ελεύθερη βόσκηση. Τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου, μας υποχρέωσαν να αλλάξουμε έστω και προσωρινά, το σύστημα εκτροφής. Αναγκαστήκαμε να σταβλίσουμε τα ζώα μας, να αναστείλουμε ολοκληρωτικά την βόσκηση και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του Μαύρου Χοίρου, οδηγηθήκαμε σε σημαντική  αύξηση του κόστους εκτροφής/παραγωγής».

Συνεπώς οι εκτροφείς Μαύρου Χοίρου βρέθηκαν να δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα: αφενός οι συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της αφρικανικής πανώλους, αφετέρου τα μέτρα για την πανδημία του covid-19. Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για τον κλάδο της εκτροφής Μαύρου Χοίρου, ο οποίος διαπιστώνει ότι «το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και η διαφαινόμενη τραγική τουριστική σεζόν, καθιστά τη διάθεση των προϊόντων μας σχεδόν αδύνατη».

Κατόπιν αυτών, η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Ο ΕΥΜΑΙΟΣ» καλεί την πολιτεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε άμεση λήψη μέτρων στήριξης των εκτροφών του Μαύρου Ελληνικού Χοίρου.

«Σε διαφορετική περίπτωση η οικονομική μας καταστροφή είναι βέβαιη και αναπόφευκτη» καταλήγει η Ένωση.

28 April 2020
Banner
Banner