Το… μανιφέστο των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιριστών ενόψει ευρωεκλογών

14 May 2019

Το… μανιφέστο των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιριστών ενόψει ευρωεκλογών

Περίπου δέκα μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και ένα από τα θέματα που αποκτούν σημασία στον προεκλογικό λόγο πανευρωπαϊκά, είναι το μέλλον της γεωργίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.

Με αφορμή λοιπόν τις επικείμενες, κρίσιμες όπως χαρακτηρίζονται, ευρωεκλογές, οι δύο κορυφαίες οργανώσεις αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών Copa & Cogeca, προτρέπουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα να δώσει το παρών και να ψηφίσει. Σε ένα τεταμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό κλίμα, η γεωργία αποτελεί λύση για πολλές βασικές κοινωνικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις. Όπως υποστηρίζουν οι δύο οργανώσεις Copa και Cogeca, μια ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ισχυρή γεωργία.

Σε αυτό το φόντο οι Copa & Cogeca παρουσίασαν ένα μανιφέστο με τίτλο WeFarm4EU. Το μανιφέστο, που όπως λένε οι εμπνευστές του απεικονίζει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, εκφράζει τους στόχους αλλά και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επικεντρώνει δε σε τέσσερα βασικά θέματα: το μέλλον του αγροτικού τομέα (WeFarm4Future), ο ρόλος του στην προστασία του περιβάλλοντος (WeFarm4Planet), στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης (WeFarm4Growth) και στη διασφάλιση της περιφερειακής δυναμικής (WeFarm4Community).

Όπως χαρακτηριστικά το θέτει ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των Copa & Cogeca, «Ο προσεχής ευρωπαϊκός πολιτικός κύκλος 2019-2024 έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την ίδια τη μορφή του ευρωπαϊκού αγροτικού μοντέλου για τις επόμενες γενιές. Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες συζητήσεις σχετικά με την ανανέωση των γενεών, τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, τις μελλοντικές αγρονομικές πρακτικές, την αστάθεια της αγοράς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε με αυτά τα δύσκολα ζητήματα και να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που έρχονται».

Αμέσως μετά την εκλογή τους, επισημαίνει ο κ. Pesonen, οι ευρωβουλευτές και τα μέλη της Κομισιόν θα πρέπει να εργαστούν σε θεμελιώδεις για το μέλλον της γεωργίας πολιτικές, που υπερβαίνουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική. «Από την ανάγνωση του μανιφέστου μας, είναι σαφές ότι η γεωργία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών θεμάτων πολιτικής της Ε.Ε., όπως οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η βιοοικονομία, η έρευνα και καινοτομία, το μελλοντικό εμπόριο. Είναι σημαντικό οι μελλοντικοί μας εκπρόσωποι να κατανοήσουν τη σημασία και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργικής κοινότητας. Για πολλούς νέους ευρωβουλευτές, η γεωργία δεν αποτελεί μέρος της οικογενειακής τους κληρονομιάς. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να εξηγήσουμε και να συζητήσουμε βασικά αγροτικά θέματα μετά τις εκλογές και κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Γι 'αυτό σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία γύρω από αυτό το μανιφέστο που παρουσιάζουμε».

Δείτε εδώ το μανιφέστο των Copa & Cogeca (στα αγγλικά).

14 May 2019
Banner
Banner