Απειλή νέων προστίμων εξαιτίας της μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης – Απειλή για τις ενισχύσεις

10 April 2024

Απειλή νέων προστίμων εξαιτίας της μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης – Απειλή για τις ενισχύσεις

Σε νέο κλοιό προστίμων βρίσκεται η χώρα, αφού μετά τα πρόστιμα για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (175 εκατ. ευρώ x 4 χρόνια) τώρα υπάρχει νέος κίνδυνος, εξαιτίας των -μη- Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης να μας επιβληθεί πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, και τους περιφερειάρχες  ο υπουργός κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει καταβληθεί στη χώρα μας και αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο κ. Αυγενάκης παρότρυνε τα θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων να ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής, μια που, όπως είπε, έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», ενώ τόνισε εάν δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των ΔΣΒ δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο με τις γνωστές συνέπειες.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Ο κ. Αυγενάκης αναφερόμενος στο γνωστό θέμα των ΔΣΒ εξήγησε πως «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα,
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων» και πρόσθεσε: 

«Από μέρους μας αυτές είναι οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο».

Πηγή: agrotypos.gr

10 April 2024
Banner