Συνέχεια με την ίδια αποτελεσματικότητα, υπόσχεται ο νέος υπουργός ΑΑ&Τ

07 January 2021

Συνέχεια με την ίδια αποτελεσματικότητα, υπόσχεται ο νέος υπουργός ΑΑ&Τ

«Ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» αναγνώρισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά, όμως δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών».

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι γίνονται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που παγκοσμίως και στη χώρα μας έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και για το σύνολο σχεδόν της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.

Το στίγμα του για συνέχεια στην ίδια κατεύθυνση έδωσε ο Σπήλιος Λιβανός κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον νέο υπουργό και τον νέο υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου υποδέχθηκε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον πρώτο να ευχαριστεί την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λιβανού

«Εύχομαι και εγώ καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ευτυχία και καλοτυχία.

Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα. Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα κομβικό υπουργείο με μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Θέλω, βεβαίως, να ευχαριστήσω τον φίλο Κώστα Σκρέκα για τη μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχισθεί και με την καινούρια του ιδιότητα. Καλή επιτυχία Κώστα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση καλούμαι να συνεχίσω το έργο ενός φίλου μιας ολόκληρης ζωής, καθότι με τον Μάκη Βορίδη γνωριζόμαστε για πάνω από 30 χρόνια, και είναι μεγάλη τιμή και χαρά να καλούμαι να συνεχίσω το έργο του. Του εύχομαι καλή θητεία στα νέα καθήκοντα.

Θα συνεχίσουμε, με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, με την εξαιρετική υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον εξαιρετικό συνάδελφο από τη Βουλή και φίλο Γιάννη Οικονόμου. Και με τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Μπαγινέτα και Στρατάκo και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να σταθώ στη συνδρομή των υπαλλήλων και στελεχών του Υπουργείου, την καρδιά και ψυχή του οργανισμού, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των οποίων και το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που τους διακρίνει, με καθιστούν βέβαιο ότι μαζί θα συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ενός τομέα που, όπως και κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας, υπέστη τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε. Μιας πανδημίας που ανέτρεψε τις ζωές μας, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε και να αναστοχαστούμε.

Μιας πανδημίας που ανέδειξε ένα ουσιαστικό, πλην παραμελημένο δεδομένο. Ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά. Όμως, δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών.

Παράλληλα, ανέδειξε την αξία μιας σωστά δομημένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κεντρικός στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για εμένα, ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο μόχθος, η χειρωνακτική εργασία υπό αντίξοες συνθήκες, συμπυκνώνουν τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο έλληνας αγρότης: σκληρή εργασία, αφοσίωση, αγάπη για το περιβάλλον και τη γη.

Παράλληλα, η εφαρμογή και βέλτιστη διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διαπραγματεύθηκε επιτυχώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Επιπλέον, κρίσιμη είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν στον έλληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν έργα υποδομής, να ενταχθεί η τεχνολογία και τα ασύλληπτα οφέλη της στην καθημερινότητα των αγροτών και της παραγωγής.

Να ανοίξουν νέοι δρόμοι, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα, μοναδικής αξίας και ποιότητας, να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά, να καταστεί η μεσογειακή διατροφή brand name της πατρίδας μας.

Αλλά και οι αγρότες μας να μπορούν οι ίδιοι να αποκομίζουν τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους, ανταμειβόμενοι ουσιαστικά για τον κόπο τους.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος είναι, για μένα, χώρος σύνθεσης και δημιουργίας. Όχι πεδίο διχασμού και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Για αυτό η δική μου πόρτα, όπως και των Υφυπουργών, θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς.

Υπόσχομαι σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και στελέχη του Υπουργείου, θα δώσουμε έναν όμορφο αγώνα.

Μια μάχη που θα επιτρέψει την άνθηση του πρωτογενούς τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάκης Βορίδης, τόνισε :

«Να ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία των Μέσων εδώ σήμερα για την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υποδέχομαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα πολύ καλό φίλο, συνάδελφο και βουλευτή για πολλά χρόνια, τον Σπήλιο Λίβανο. Επειδή ξέρω τον άνθρωπο, τον άνδρα και τις ικανότητές του είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σε αυτόν.

Πρέπει να πω ότι ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομίζω ότι κάναμε αρκετά πράγματα και ότι με αισθήματα συγκίνησης αφήνω το Υπουργείο αυτό για να μετακινηθώ εκεί που όρισε ο Πρωθυπουργός αλλά και να τον ευχαριστήσω γιατί μας έδωσε να δυνατότητα να δουλέψουμε σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο. Δεν έχουμε μια κυβερνητική μεταβολή αλλά μια συνέχεια και ο απολογισμός θα είναι συνολικός, αλλά Σπήλιο λέω κάτι το οποίο θέλω να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία: Υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει, ότι τα εισάγουμε όλα. Θα τα ακούτε στις συζητήσεις σας. Έχουμε φτάσει να εισάγουμε λεμόνια, πατάτες κλπ. Το 2009 αυτό θα μπορούσε να ήταν αλήθεια.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ. Το 2019 το έλλειμμα είχε γίνει 600 εκατομμύρια και είχαμε καλύψει 2 δισ. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες που θα κλείσουμε με πλεόνασμα. Η Ελλάδα παράγει ώστε να είναι ισοσκελισμένο και αυτό έχει γίνει χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας, των αλιέων μας. Αφήνοντας το Υπουργείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο Υφυπουργούς μου, τον απερχόμενο από το Υπουργείο, τον Κώστα Σκρέκα που αναλαμβάνει το κρίσιμο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Υφυπουργό που παραμένει ως θεσμική μας μνήμη στο έργο το οποίο έχει εκτελεστεί και κληροδοτεί στους νέους συναδέλφους. Και να τους ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία, κρατώ μόνο καλές στιγμές και μνήμες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δυο Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Στρατάκο και τον Κώστα Μπαγινέτα οι οποίοι παραμένουν και οφείλω να τονίσω ότι τίποτα από ότι κάναμε ενάμιση χρόνο δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς αυτούς. Αλλά και τον υπηρεσιακό μας Γραμματέα, Δημήτρη Τσαγκαλίδη όπου ήταν ο καλύτερος όλων των υπηρεσιακών Γραμματέων και στο πρόσωπο του δικαιώνεται η επιλογή της δημιουργίας αυτού του θεσμού.

Βεβαίως, τους συνεργάτες μου όλων των εποπτευόμενων οργανισμών που σήμερα προΐσταται ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά γενικότερα στον ΕΛΓΑ όπως στα ζητήματα των γεωργικών αποζημιώσεων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του παράγοντες του Υπουργείου.

Κύριε Υπουργέ και αγαπητέ φίλε σας παραδίδουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο εξακολουθεί να έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Με πεποίθηση ότι θα πάτε εξαιρετικά καλά, εύχομαι να στηρίξετε τους παραγωγούς της χώρας μας και αυτόν τον σημαντικό κλάδο που είναι η πρωτογενής παραγωγή. Αρκούμαι να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη».

Η δήλωση του κ. Σκρέκα:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιο του 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, τους Γενικούς Γραμματείς Γιώργο Στρατάκο και Κώστα Μπαγινέτα, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου τα οποία έκαναν εκπληκτική δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να μας στηρίξουν στην κρίσιμη προσπάθεια για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα και να θέσουμε σε τροχιά εφαρμογής ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών και των ξεχωριστών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας».

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Σκρέκα για την άριστη συνεργασία των 18 μηνών ευχόμενη καλή επιτυχία και συνεργασία στα νέα τους καθήκοντα.

Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό, κ. Γιάννη Οικονόμου εξέφρασε τη βεβαιότητα της για γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.

Στην παρέμβασή της υπογράμμισε «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σταθερή επιλογή του στο πρόσωπο μου, στο νευραλγικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πάνω στα γερά θεμέλια του έργου, που οικοδομήσαμε τους πρώτους 18 μήνες, με την εμπειρία, που υπάρχει και το νέο αέρα, που φέρνουν ο νέος Υπουργός και Υφυπουργός, προχωρούμε, το 2021, με ακόμη περισσότερη όρεξη σε νέες εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές με αιχμή την αύξηση των εξαγωγών– στην οποία ο Αγροδιατροφικός Τομέας απεδείχθη πρωταθλητής μέσα στην πανδημική κρίση-, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και της Ελληνικής Περιφέρειας».

Τέλος, ο νέος υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η δήλωσή του:

«Με όλες τις δυνάμεις μου, πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου, με οδηγό τις προγραμματικές μας δηλώσεις και το σημαντικό έργο που έχει συντελεσθεί , από τους δύο Υπουργούς κ. Βορίδη και κ. Σκρέκα, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του Προέδρου, στο πρόσωπο μου.

Στόχος είναι με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Να προχωρήσουμε σε συνέργειες με εταιρείες που εξυπηρετούν το κλάδο με τα προϊόντα τους και φυσικά με την βιομηχανία τροφίμων. Να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι με τον νέο Υπουργό, τον κύριο Σπήλιο Λιβανό και την Υφυπουργό κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, τους γενικούς γραμματείς και το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου δουλεύοντας ομαδικά θα ανταποκριθούμε στους στόχους μας.

Τέλος αυτή την ώρα της ευθύνης αλλά και της προσωπικής χαράς θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους συνεργάτες μου και κυρίως τους πατριώτες μου από την Φθιώτιδα που με στήριξαν και έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου».

07 January 2021
Banner
Banner