Λιβανός: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε branding

21 October 2021

Λιβανός: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε branding

Απάντηση στην ερώτηση «Πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης» επιχείρησαν να δώσουν οι συμμετέχοντες στο Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Απαντώντας στη δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου και του ΣΚΑΪ, Γωγώ Κατσέλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός εξήγησε ότι οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση ήδη αποδίδουν, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές μας και για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε θετικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και, γενικά, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, καθώς και να δημιουργήσουμε branding. Ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα. Όπως τόνισε, «πήραμε 20 δισ. και από τη νέα ΚΑΠ χωρίς τη μείωση που υπέστησαν οι άλλες χώρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη», όμως επεσήμανε και ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα χρήματα. Ως αιτία ανέφερε τον κορονοϊό, αλλά και το γεγονός ότι δεν προωθείται αρκετά αυτό το εργαλείο από τις τράπεζες.

«Δεν μπορεί να απαιτούν οι τράπεζες να βάζουν οι αγρότες ή όσοι επιχειρούν στον τραπεζικό τομέα ως εγγυήσεις την προσωπική τους περιουσία, καθώς πρόκειται για μία επιχειρηματική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μείωσης των εξόδων, αλλά καλώ τις τράπεζες όχι μόνο να μην κλείσουν άλλα τραπεζικά καταστήματα στην περιφέρεια, αλλά να ανοίξουν και άλλα – από αυτό οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες».

Τέλος, στο ερώτημα «πώς θα γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες», απάντησε ότι πρέπει να εξελιχθεί η νοοτροπία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο. Όσο μπαίνουν στο χώρο νέοι άνθρωποι, μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από άλλους χώρους – εγχώριους και ξένους, ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των συνεταιρισμών, ειδικά των υπερχρεωμένων, και τέλος, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα έργα υποδομής.

21 October 2021
Banner
Banner