Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Η εμπειρία να αγωνίζεσαι για το εθνόσημο

29 July 2019

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Η εμπειρία να αγωνίζεσαι για το εθνόσημο

Story Highlights

  • Το βασικό μου μέλημα είναι να αναδειχθεί η τέχνη του κρεοπώλη και να εξυψώσουμε τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή. Δεν πρόκειται για προσωπική φιλοδοξία και αυταρέσκεια, αντίθετα θέλω να αποδείξω ότι μόνο με ομαδική προσπάθεια γίνονται θαύματα.

Related Articles

Ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης έχει μετατραπεί πλέον σε πρεσβευτή της χώρας μας και του κλάδου των κρεοπωλών στο εξωτερικό. Μετά τη συμμετοχή και τη διάκριση της ομάδας του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών το 2018, ετοιμάζεται για... τριπλή συμμετοχή στον επόμενο διαγωνισμό του 2020 στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, διοργανώνοντας μια ανοικτή διαδικασία επιλογής της ομάδας κρεοπωλών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Στο μεταξύ συμμετείχε ως κριτής στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Κρεοπωλών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην IFFA. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News μιλά για όλη αυτή την τεράστια εμπειρία που αποκτά, αλλά και δηλώνει υπερήφανος που αγωνίζεται για το εθνόσημο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, No 72 (Ιούνιος 2019)

Meat News: Βρέθηκες πρόσφατα στην ΙFFA ως κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Κρεοπωλών που διοργανώθηκε εκεί. Μπορείς να μας περιγράψεις τις εμπειρίες σου;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Καταρχάς, αποτελεί μεγάλη τιμή η πρόσκληση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κρεοπωλών να παραβρεθώ στο Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Κρεοπωλών, στα πλαίσια της μεγαλύτερης έκθεσης κρέατος, της IFFA, στην Φρανκφούρτη. Οι νεαροί και εξαιρετικά ταλαντούχοι κρεοπώλες που διαγωνίσθηκαν σε 6 επιμέρους κατηγορίες δεξιοτήτων, παρουσίασαν αριστουργήματα. Η φαντασία, η άρτια τεχνική κατάρτιση, η οργάνωση και η καθαριότητα ήταν σε ύψιστο επίπεδο. Όλες οι εθνικές ομάδες είχαν στο πλευρό τους προπονητές, ανθρώπους με βαθιά γνώση στην τέχνη του κρέατος, υποστηρικτές της συνολικής προσπάθειας και βέβαια πιστό και ένθερμο κοινό να τους ενθαρρύνει. Αν και διαγωνίστηκαν άτομα μέχρι 25 ετών, η πλειοψηφία των κρεοπωλών είχαν ξεκινήσει την ενασχόλησή τους με το κρέας από τα 13-14 χρόνια τους, ως χόμπι και δημιουργική ενασχόληση. Αυτό αποδεικνύει πόση προσπάθεια και προπόνηση απαιτείται για να διαγωνισθεί κάποιος σε παγκόσμια διοργάνωση και ό,τι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Meat News: Πόσο βοηθάνε αυτές οι συναντήσεις στη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των επαγγελματιών;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Στοχεύοντας στην υψηλή τεχνογνωσία, με τις συναντήσεις αυτές παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς τάσεις. Το γεγονός αυτό μας φέρνει στην προνομιακή θέση να επιμορφώνουμε διαρκώς τους συνεργάτες μας και να δημιουργούμε συνέργειες με ανθρώπους και επιχειρήσεις που ταιριάζουν με τις αρχές μας και καλύπτουν πλήρως τις υψηλές απαιτήσεις μας. Η παγκόσμια αγορά είναι ένα μεγάλο σχολείο και εκεί αναζητούμε τις πιο εκλεπτισμένες τεχνικές και γνώσεις και με τη σειρά μας τις μεταφέρουμε, είτε στο καταναλωτικό κοινό, είτε στους συνεργάτες μας. Το γεγονός αυτό μας κάνει υπερήφανους γιατί η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά το συναίσθημα είναι ασύγκριτο.

Meat News: Έχεις ολοκληρώσει την επιλογή της ομάδας που θα πάρει μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του Σακραμέντο. Πες μας τι εμπειρία αποκόμισες από τις προσωπικές συνεντεύξεις που έκανες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Οι συνεντεύξεις και οι επιδείξεις δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Η πρόσκληση συμμετοχής ήταν ανοιχτή για όλους τους κρεοπώλες πανελλαδικά, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως να κατακτήσουν μια θέση στην Ομάδα MEATING GREECE. Τα ταλέντα στη χώρα είναι πάμπολα και πραγματικά η επιλογή μας δυσκόλεψε πολύ, καθώς το επίπεδο ήταν υψηλότατο και θέλαμε να στελεχώσουμε την Ομάδα με τις καλύτερες και τους καλύτερους του κλάδου. Άτομα που έχουν μεράκι για το κρέας, άριστη τεχνική κατάρτιση, που αγαπάνε να προσφέρουν και να μοιράζονται και πάνω από όλα να μην χαρακτηρίζονται από ιδιοτέλεια. Η Ομάδα πλέον έχει συνταχθεί και αποτελείται από τους Κώστα Κλάδο, Aida Bilimani, Αντώνη Καραμαλέγκο, Sifis Burrja, Αθανασία Καμπούρη και Θανάση Διαμελά. Δηλαδή η βασική ομάδα αποτελείται από έξι άτομα και έναν ή μία ακόμη ως αναπληρωματικό.

Στο σημείο αυτό θα σας κάνω και μια αποκάλυψη. Η MEATING GREECE θα συμμετάσχει και στους δύο επιπλέον διαγωνισμούς, πέραν του World Butchers’ Challenge. Είναι ο 2020 World Champion Butcher Apprentice και ο Young Butcher Competition, διαγωνισμοί για τον ειδικευόμενο και το νέο κρεοπώλη, αντίστοιχα. Τα άτομα που θα εκπροσωπήσουν την Ομάδα στους δύο αυτούς διαγωνισμούς θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Meat News: Η συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό είναι μια μεγάλη υπόθεση. Τι πιστεύεις ότι κερδίζεις συμμετέχοντας;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Αναγνωρίζοντας ότι οι Έλληνες κρεοπώλες έχουμε ταλέντο -και πολλή τρέλα-, τολμήσαμε και συστήσαμε την 6μελή ομάδα MEATING GREECE, της οποίας με τιμή ηγήθηκα και εκπροσωπώντας την Ελλάδα, διαγωνιστήκαμε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών το 2018, στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας. Αντιμετωπίσαμε παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, χώρες με πολυετή εμπειρία και παράδοση, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, κ.ά. και υπερήφανα μάθαμε πολλά και διακριθήκαμε. Με πάρα πολλή δουλειά, προπόνηση, δυσκολίες αλλά και όνειρα κατακτήσαμε το βραβείο για το «Καλύτερο Burger του Κόσμου». Η ομάδα MEATING GREECE, θα συμμετάσχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στον επόμενο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στο Σακραμέντο, της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Ο στόχος είναι να προβληθεί η χώρα, να αναδειχθούν ταλέντα από όλη την Ελλάδα, να ενεργοποιηθεί η ομογένεια του εξωτερικού και να πετύχουμε πάλι μια σπουδαία εμφάνιση, επιδιώκοντας και άλλα παγκόσμια βραβεία.

Meat News: Αξίζει τον κόπο και τα έξοδα μια τέτοια συμμετοχή; Πώς βλέπεις σήμερα, ένα και πλέον χρόνο μετά την πρώτη σου συμμετοχή, τον εαυτό σου ως επαγγελματία, αλλά και πώς έχεις αξιοποιήσει όλη αυτή την εμπειρία;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Το βασικό μου μέλημα είναι να αναδειχθεί η τέχνη του κρεοπώλη και να εξυψώσουμε τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή. Δεν πρόκειται για προσωπική φιλοδοξία και αυταρέσκεια, αντίθετα θέλω να αποδείξω ότι μόνο με ομαδική προσπάθεια γίνονται θαύματα. Ο κόπος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο όραμα που έχουμε, γιατί ο σκοπός είναι απλά ανώτερος. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα έχουμε ήδη αρωγούς δίπλα μας σπουδαίους χορηγούς, που θα συνεισφέρουν μέσω χορηγικού σχήματος, με την ανάλογη προβολή. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το σχήμα, είναι καλοδεχούμενοι. Η εμπειρία εν τέλει είναι μια μακρά και επίπονη προσπάθεια, που και μόνο το να αγωνίζεσαι τόσες ώρες για το εθνόσημο, τα ξεχνάς όλα!

Meat News: Ποια θεωρείς ότι είναι τα βασικά πλεονεκτήματα, αλλά και τα βασικά μειονεκτήματα του Έλληνα κρεοπώλη;

Λεωνίδας Μαθιουλάκης: Ο Έλληνας κρεοπώλης έχει ένα υπέρτατο χαρακτηριστικό, που ανάλογα την έκφανσή του μπορεί να αποτελέσει είτε πλεονέκτημα, είτε μειονέκτημα. Συνήθως έρχεται σε επαφή με το κρέας μέσω της οικογένειας του, καθώς πρόκειται για τέχνη που περνάει από γενιά σε γενιά. Αυτό είναι σπουδαίο ως γεγονός, γιατί ο πλούτος της παράδοσής μας είναι αμύθητος. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό και συνήθως παρατηρούνται φαινόμενα εφησυχασμού. Απαιτείται επαγρύπνηση και μεγάλη έρευνα για να αναβαθμίσει κάποιος το προϊόν και τις υπηρεσίες του. Το παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέες γενιές έχουν ανησυχίες και αναζητούν συνέργειες, συνεργασίες και άνοιγμα των οριζόντων.

29 July 2019
Banner
Banner