Ξεκαθαρίζει με τα χρέη η «Άρτα», σχεδιάζει την ανάκαμψη

11 July 2018

Ξεκαθαρίζει με τα χρέη η «Άρτα», σχεδιάζει την ανάκαμψη

Related Articles

Από μέρα σε μέρα ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας αναμένει θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη ρύθμιση χρεών και θα ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Αυτό αναγγέλλει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Πετανίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ταχυδρόμος της Άρτας και στη δημοσιογράφο Βίκυ Καινούργιου.

Ο κ. Πετανίτης σημειώνει παράλληλα ότι «η ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού δείχνει την βούληση της κυβέρνησης να συμβάλλει ώστε να δοθεί λύση, όμως αν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο ή άλλο θα το συμφωνήσουμε με τον κύριο πιστωτή που είναι η υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω του ΕΦΚΑ. Μοναδικό άλλωστε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός είναι ο δανεισμός, χωρίς να έχει κάποιο λειτουργικό ή άλλο πρόβλημα διάθεσης προϊόντων».

Ο ΑΠΣ Άρτας έχει ρυθμίσει όλα τα χρέη του, τα οποία «κατά 80% έχουν ήδη εξοφληθεί, ενώ μέχρι τέλος του έτους σχεδόν εξοφλούνται και όλες οι υπόλοιπες οφειλές προς προμηθευτές», λέει ο πρόεδρός του, που υπογραμμίζει ότι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ποτέ δεν υπήρξε κυρίαρχο ζητούμενο για τον Συνεταιρισμό: «ο Συνεταιρισμός ζητούσε πάντα στρατηγικές συνεργασίες. Κι αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να κάνει και να το υλοποιεί -πιστεύω- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη αποδοτική συνεργασία τόσο με την εταιρεία Νιτσιάκος όσο και με τον Αγροτικό-Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Πίνδος, σε αγορά πρώτων υλών και ζωοτροφών, αλλά και σε σφαγές κοτόπουλων στο υπερσύγχρονο σφαγείο μας. Τέτοιες συνεργασίες ναι, τις θέλουμε και τις αναζητούμε».

Εκτός από το φυραματοποιείο, που τέθηκε ξανά σε λειτουργία εδώ και δύο μήνες, ο κ. Πετανίτης μιλά για αρκετές ακόμη βελτιώσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα: «Το φυραματοποιείο τέθηκε πράγματι ξανά σε λειτουργία εδώ και δύο μήνες και ήδη καλύπτεται το 65% των αναγκών του Συνεταιρισμού. Τί σημαίνει αυτό; Πολλά! Σημαίνει καλύτερο έλεγχο ποιότητας παραγόμενης τροφής. Βελτίωση κόστους φυράματος, άρα βελτίωση αποδόσεων προς τον παραγωγό που το μεταφράζει σε μεγαλύτερη κερδοφορία. Πετυχαίνουμε καλύτερο βάρος παραγόμενων κοτόπουλων, το οποίο ευνοεί και την λειτουργία του σφαγείου, καθόσον βελτιώνει τις αποδόσεις σε κρέας. Έχουν στο μεταξύ γίνει βελτιώσεις στον υπάρχοντα εξοπλισμό του σφαγείου ύψους 300.000 ευρώ μέσα στον Μάιο και στο εργοστάσιο ζωοτροφών έχουν δαπανηθεί ήδη 200.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις. Και έπεται συνέχεια».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της «Άρτας» κάνει λόγο και για άλλα θετικά βήματα: «Ο Συνεταιρισμός μας διαθέτει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, από τις καλύτερες στην Ελλάδα, η οποία πέρα από τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δηλαδή το όφελος που υπάρχει για την περιοχή, αποφέρει και οικονομικό όφελος προς τον Συνεταιρισμό. Τις τελευταίες ημέρες η νέα Διοίκηση μετά από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων συνεργασίας για την διάθεση των παραγόμενων υποπροϊόντων, κατάφερε να συνάψει νέα συμφωνία, ιδιαιτέρως επικερδή για την Συνεταιριστική Επιχείρηση. Μέχρι τέλος της χρονιάς το οικονομικό όφελος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει το 50%».

Τα σχέδια που αφορούν το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνουν και Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου, μία επένδυση για την οποία υπάρχει ήδη η μελέτη: «Ότι η υλοποίηση του έργου θα βασιστεί όχι σε ιδιώτη επενδυτή αλλά στο μεγαλύτερο μέρος στη συμμετοχή των πτηνοτρόφων παραγωγών-μελών μας, καθώς επίσης θα είναι ανοιχτή και για την συμμετοχή στην επένδυση εργαζομένων, άλλων πολιτών ή επιχειρηματιών καθώς και φορέων της περιοχής».

Ολόκληρη τη συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Δημήτρης Πετανίτης: Ο τζίρος τέλος της χρονιάς θα αποτελέσει έκπληξη!» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

11 July 2018
Banner
Banner