Ξανά σκηνικό κινητοποιήσεων στον αγροτικό χώρο

16 January 2018

Ξανά σκηνικό κινητοποιήσεων στον αγροτικό χώρο

Επαναλαμβάνεται, όπως όλα δείχνουν, το περσινό σκηνικό στον αγροτικό χώρο, με τους αγρότες να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και το ΥΠΑΑΤ να τους καλεί σε διάλογο προσπαθώντας να αποσοβήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Έτσι, κάλεσμα προς τους αγρότες να συναντηθούν και να συζητήσουν ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους απευθύνει και φέτος, παραμονές κινητοποιήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι δικαίωμα των αγροτών να κινητοποιούνται, αλλά τα προβλήματα που βιώνουν δεν είναι άσχετα με αυτά που βιώνει όλη η ελληνική κοινωνία και από την πλευρά του Υπουργείου θα γίνει ότι είναι δυνατόν, μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν, να δοθούν λύσεις» δηλώνει σε κάθε παρουσία του σε μέσα ενημέρωσης ο υπουργός.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ανακοινώνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι μορφές κινητοποίησης είναι ανοιχτές, όπως και το ενδεχόμενο των μπλόκων στις εθνικές οδούς. Τα βασικά αιτήματα που προβάλλει η Επιτροπή αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ όπως επίσης το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί επαφές με όλες τις δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, προκειμένου να συσταθεί από κοινού ένα Συντονιστικό Ελλάδας που θα «τρέξει» καταρχήν τις φετινές κινητοποιήσεις. «Αυτή είναι η απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα από Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα και Χαλκιδική» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. Εξήγησε μάλιστα ότι με μεμονωμένες κινήσεις σε επίπεδο δήμων ή και νομών, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα έχουν τη δυναμική που τους πρέπει, ενώ επισήμανε ότι: «Η ένωση δυνάμεων των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για όλους μας, απέναντι στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κλάδος και σαν μονάδες». Σε σχέση με τη μορφή των κινητοποιήσεων, ο ίδιος επισημαίνει ότι «εφόσον συσταθεί το Συντονιστικό Ελλάδας, το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, θα καθοριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και από κοινού». Τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιαστούν την προσεχή Δευτέρα 22/1, στις 19:00, σε αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση αγροτών από όλη την Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

16 January 2018
Banner