Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην Τουρκία

25 June 2015

Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην Τουρκία

Ανησυχία προκαλούν στον Έβρο τα δυο διαπιστωμένα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που εντοπίστηκαν στην τουρκική παρέβρια περιοχή. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ανακοίνωσε τα εξής:

Η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:
α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),
β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,
γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,
δ) πυρετός,
ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,
στ) χωλότητα,
ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.


Μέτρα Πρόληψης

Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα
Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία
Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου


Τρόπος αντιμετώπισης

Προς το παρόν η αντιμετώπιση της νόσου στο έδαφος της Κοινότητας και φυσικά και της Ελλάδας είναι ανάλογο με αυτό της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, εφαρμόζεται δηλαδή μόνο εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο), ενώ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός.
Με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής έγιναν συσκέψεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Π.Ε. Έβρου, με συμμετοχή και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και αποφασίστηκε η λήψη των παρακάτω μέτρων:

  • Έκδοση φυλλαδίου και αφίσας με την κλινική εικόνα της νόσου για ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων
  • Δημιουργία μιας ζώνης 10 χλμ. (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων
  • Κλινική Επιτήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των βοοειδών μέσα στην παραπάνω ζώνη
  • Απομάκρυνση, κατά το δυνατόν και μόνο μετά από κλινική εξέταση, όσων βοοειδών βρίσκονται στην ζώνη αυξημένης επιτήρησης
  • Χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους
  • Ένταση των αεροψεκασμών από την Περιφέρεια με στόχο την μείωση του αριθμού των κουνουπιών
  • Διατύπωση αιτήματος στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εμβολιασμό των βοοειδών, ως μέθοδος αντιμετώπισης του νοσήματος ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Να ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση η ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ
  • Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων στα σημεία εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα(Καστανιές και Κήποι) και όπου αλλού χρειαστεί στο μέλλον

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει πως απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Τέλος, επειδή η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, παρακαλούμε για την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Εφιστούμε επίσης την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων , ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά και όλων των εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

25 June 2015
Banner
Banner