Κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και στη Βουλγαρία – Παγκόσμια ανησυχία μετά τα περιστατικά στην Κίνα

03 September 2018

Κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και στη Βουλγαρία – Παγκόσμια ανησυχία μετά τα περιστατικά στην Κίνα

Δεν ήταν προφανώς αρκετός ο φράχτης –όπως αναμενόταν εξάλλου– που έχτιζε η Βουλγαρία στα σύνορά της με τη Ρουμανία προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στο έδαφός της. Όπως δημοσιεύει το Reuters, η Βουλγαρία ανέφερε το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου την περασμένη Παρασκευή, με τις αρμόδιες Αρχές να λένε ότι επτά οικόσιτοι χοίροι κοντά στα ρουμανικά σύνορα μολύνθηκαν από την ασθένεια.

Τα μολυσμένα ζώα βρέθηκαν σε μια φάρμα στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, και η βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων ανέφερε ότι πρόκειται να θανατωθούν 23 χοίροι στο συγκεκριμένο χωριό όπου σημειώθηκαν τα κρούσματα. Επιπλέον, θα εγκαθιδρυθεί μια ζώνη καραντίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από το χωριό.

Θυμίζουμε ότι η γειτονική Ρουμανία έχει αναφέρει εκατοντάδες κρούσματα σε χοίρους από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν περιστατικά στη μεγαλύτερη χοιροτροφική εκμετάλλευση της χώρας, συνέπεια της οποίας είναι η θανάτωση 140.000 χοίρων.

Η Βουλγαρία είναι η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου καταγράφονται κρούσματα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται από την Αρμενία και τη Γεωργία το 2007. Οι προηγούμενες 7 χώρες της Ε.Ε. που «χτυπήθηκαν» ήταν: Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία.

Ανησυχία μετά τα περιστατικά στην Κίνα

Στο μεταξύ, για την απειλή εξάπλωσης της ασθένειας σε χώρες της Ασίας προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Κίνα και τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, οδήγησαν στη θανάτωση περισσότερων από 38.000 χοίρων σε τέσσερις επαρχίες της χώρας αυτής. Ο ιός ανιχνεύθηκε σε περιστατικά με μεγάλη διασπορά, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους, και αυτό οδήγησε τον FAO στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα κρούσματα θα μπορούσαν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή σε χώρες που συνορεύουν με την Κίνα. Ο φόβος είναι μήπως η ασθένεια περάσει τα σύνορα και διαδοθεί σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου το εμπόριο και η κατανάλωση χοιρινού κρέατος κινούνται σε πολύ υψηλά νούμερα.

Τα αρμόδια όργανα του FAO βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά και με τις αντίστοιχες Αρχές στις γειτονικές χώρες ώστε να επισημάνουν την απειλή που υπάρχει και να παρακινήσουν σε εγρήγορση τις Υπηρεσίες. Οι αξιωματούχοι του FAO ζητούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στην Ασία. «Τα νέα κρούσματα έρχονται να τονίσουν την ανάγκη πολυμερούς και διακυβερνητικής προσπάθειας, καθώς τέτοιες ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα», λένε τα στελέχη του FAO.

03 September 2018
Banner
Banner