Κρίση υπερπροσφοράς βλέπουν οι Ευρωπαίοι πτηνοτρόφοι και ζητούν άμεσα μέτρα

04 May 2020

Κρίση υπερπροσφοράς βλέπουν οι Ευρωπαίοι πτηνοτρόφοι και ζητούν άμεσα μέτρα

Μια τεράστια κρίση υπερπροσφοράς φοβούνται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί κρέατος πουλερικών και αυγών, ως συνέπεια της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της.

Σε επιστολή τους μάλιστα οι Copa & Cogeca καλούν την Κομισιόν να διαχειριστεί τις εισαγωγές με τρόπο που να αποτραπεί η υπερπροσφορά. Ο τρόπος είναι να διαχειριστεί τους μηχανισμούς δασμολογικών ποσοστώσεων σύμφωνα με τις αλλαγές στην καταναλωτική αγορά, λένε οι πτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων και υπηρεσιών τροφοδοσίας. Χωρίς το κανάλι HORECA, έχουν επηρεαστεί έντονα μια σειρά τομείς του κρέατος πουλερικών (προϊόντα από πάπια, περιστέρι, ορτύκι κ.ά.).

Παρόλο που οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας στο λιανικό εμπόριο, ούτε και αυτό ο τομέας έχει μείνει αλώβητος, καθώς το κρέας πουλερικών που πωλείται στη λιανική δεν αντισταθμίζει την απώλεια του καναλιού HORECA.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο καταγράφεται και για τα προϊόντα αυγών, καθώς τα περισσότερα από αυτά συνήθως πηγαίνουν στο κανάλι της διατροφής εκτός οικίας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η ζήτηση για τα αυγά με κέλυφος στη λιανική, οδηγώντας σε ορισμένες ελλείψεις, ενώ έλλειψη σημειώθηκε και σε ορισμένους τύπους ζωοτροφών, όπως η βιολογική σόγια.

Το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένου κρέατος πουλερικών από τρίτες χώρες. Έτσι, το κρέας πουλερικών συσσωρεύεται και οι καταψύκτες σε όλη την Ε.Ε. είναι ήδη γεμάτοι, εν αναμονή της λήξης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει κρίση υπερπροσφοράς από τη στιγμή που θα ξανανοίξουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις κέτερινγκ, καθώς οι καταναλωτές δεν αναμένεται θα αρχίσουν να τρώνε εκτός οικίας δύο φορές περισσότερο από ό, τι έκαναν πριν. Συνεπώς, αυτό θα ασκήσει τεράστια πίεση στις τιμές.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, οι Copa & Cogeca υποστηρίζουν τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων προκειμένου να ρυθμιστεί η εισροή εισαγωγών αναλόγως των τροποποιήσεων που έχουν επέλθει στην κατανάλωση, και με σκοπό να αποφευχθεί μια κρίση υπερπροσφοράς. Εκτός αυτού, ζητούν επίσης τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων εκτός της ΚΓΠ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα αποθέματα πατρογονικών.

04 May 2020
Banner
Banner