Κούρεμα Δημοσίου και Ταμείων, πώληση σε fund, το σχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

06 October 2016

Κούρεμα Δημοσίου και Ταμείων, πώληση σε fund, το σχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Διατυπωμένο είναι το νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Το νέο μοντέλο θα είναι ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στο σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Στην περίπτωση αυτή έκατσαν στο ίδιο τραπέζι προμηθευτές και πιστωτές και βρέθηκε λύση στην αναδιάρθρωση των χρεών. «Η διαφορά είναι ότι τώρα περιλαμβάνονται επίσης το Δημόσιο και τα Ταμεία», εξήγησε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον δημιουργείται ένας υπέρτατος μηχανισμός προστασίας και αξιοπιστίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του νέου καθεστώτος που έρχεται:

- Ο νόμος για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις (χωρίς να αποκλείονται και οι ατομικές), που κατά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα είναι υπερχρεωμένες. Θα καλύπτονται όλες, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει όριο αλλά να περιληφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων.

- Όλα τα χρέη θα αντιμετωπίζονται από κοινού, προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες και ο μηχανισμός διευθετεί το σύνολο των δανείων και οφειλών της υπερχρεωμένης επιχείρησης με ενιαίο τρόπο.

- Εφόσον η επιχείρηση κριθεί αρχικά βιώσιμη, με αντικειμενικές εκτιμήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, παράγεται το αντίστοιχο σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, ώστε να γίνει τελικά βιώσιμη η επιχείρηση.

- Για πρώτη φορά, το Δημόσιο και τα Ταμεία συμμετέχουν στην απομείωση των χρεών προς αυτά.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα πώλησης των δανείων σε fund που θα τα διαχειριστούν στη συνέχεια, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αντί να διαπραγματευτούν μεταξύ τους τρεις-τέσσερις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των οφειλών, είναι πιο λειτουργική η ίδια διαδικασία όταν ένας φορέας κατέχει όλα τα δάνεια.

06 October 2016
Banner
Banner