Κίνδυνος για την κτηνοτροφία το κόστος στο καλαμπόκι και η ανεπάρκεια στην αγορά

24 March 2022

Κίνδυνος για την κτηνοτροφία το κόστος στο καλαμπόκι και η ανεπάρκεια στην αγορά

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 34 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εκτροφή των ζώων από την υψηλή τιμή του καλαμποκιού και τον κίνδυνο έλλειψής του στην αγορά.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στις εισαγωγές καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής ζωοτροφών. Η ανεπάρκειά του στην αγορά και η αύξηση στην τιμή των διαθέσιμων ποσοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα να απειλείται η συνέχιση της σωστής διατροφής των ζώων και αντίστοιχα η παραγωγή γάλακτος, κρέατος, τυριού, γιαουρτιού και λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς ζώα που δεν σιτίζονται δεν μπορούν να παράγουν» λένε οι βουλευτές.  

Επισημαίνουν δε ότι «Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού και η ένταξή της στη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά ταυτόχρονα και η άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την προμήθεια επαρκών και σε προσιτές τιμές ζωοτροφών. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει χωρίς καθυστερήσεις να πάρει έκτακτα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την στήριξη της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και την αποφυγή μιας δυνητικά επισιτιστικής κρίσης».

Τα ερωτήματα που καλείται ο υπουργός να απαντήσει είναι:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια καλαμποκιού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών και να διασφαλιστεί η σίτιση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές του καλαμποκιού και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ζωοτροφών που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι;
  • Προτίθεται να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού, ώστε να μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της;
24 March 2022
Banner
Banner