Χαρακόπουλος: Κορονοενίσχυση και επιδοτήσεις από ΚΑΠ ζητούν οι εκτροφείς γαλοπούλας

05 July 2021

Χαρακόπουλος: Κορονοενίσχυση και επιδοτήσεις από ΚΑΠ ζητούν οι εκτροφείς γαλοπούλας

Την ανάγκη της οικονομικής τους ενίσχυσης από την πολιτεία, λόγω των απωλειών που έχουν καταγράψει από την πανδημία, καθώς και τη δυνατότητα ένταξής τους στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ έθεσαν στον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής Δημήτρης Νατσιούλας και τα μέλη του Δ.Σ. Ιωάννης Λιάγκας και Ιωάννης Νατσιούλας.

Στη συνάντησή τους με τον Θεσσαλό πολιτικό, οι παραγωγοί, αφού τον ευχαρίστησαν για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε στο ζήτημα που προέκυψε με το εμπάργκο εξαγωγών γαλοπούλας στην Αλβανία, αναφέρθηκαν σε όλο το πλέγμα των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Συγκεκριμένα, επεσήμαναν ότι η αγορά του κρέατος έχει πληγεί λόγω των παρενεργειών της πανδημίας στο εγχώριο και παγκόσμιο εμπόριο. Οι παρούσες αντίξοες συνθήκες έχουν επιφέρει μειωμένη ζήτηση αλλά και χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, που επιδεινώνει την οικονομική τους δυσχέρεια, που θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, και επειδή δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για την επιστροφή στην προ της πανδημίας κατάσταση για τον κλάδο, οι παραγωγοί ζήτησαν να ενταχθούν στο καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο για την στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του Covid-19.

Επιπροσθέτως, ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής του στο καθεστώς των επιδοτήσεων ώστε να μπορούν να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες των κλυδωνισμών της αγοράς. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι συμμερίζεται απολύτως την ανησυχία τους για την επισφάλεια στον κλάδο τους και τους διαβεβαίωσε ότι, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση του εμπάργκο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τους ενημέρωσε, ωστόσο, ότι, για να μπορέσουν να ενταχθούν στις λεγόμενες «κορονοενισχύσεις» θα πρέπει να ακολουθηθεί ειδική διαδικασία, με κατάθεση αιτήματος και στοιχείων, που θα πλαισιώνουν φάκελο, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Όσο για το θέμα των επιδοτήσεων ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, οι πτηνοτρόφοι δεν εντάσσονται στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, όμως, η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να τεθεί στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ.

05 July 2021
Banner
Banner