Κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων αποφασίστηκαν στη συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με την Κροάτισσα ομόλογό του

22 March 2024

Κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων αποφασίστηκαν στη συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με την Κροάτισσα ομόλογό του

Στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, προσκεκλημένος της Κροάτισσας ομολόγου του, Marija Vučković.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε θερμό κλίμα με δεδομένο ότι Ελλάδα και Κροατία μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και στην ομάδα των Μεσογειακών χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των EUMED-9.

Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ κοινή είναι η στάση των δύο χωρών στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το αγροτικό ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο της Ε.Ε. συζητείται και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και προέδρων κυβερνήσεων, όπου μετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί στο τακτικό Συμβούλιο, στις 26 Μαρτίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει το αίτημα του Έλληνα υπουργού προς την ομόλογό του να ενισχύσει η Κροατία τους ελέγχους για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων  που παράγονται από την Ελλάδα και κυρίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η πρακτική των Σκοπίων να παρουσιάζουν ως προϊόν Μακεδονίας το κρασί που παράγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Marija Vučković δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την αγαπητή φίλη, υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τις κοινές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα επί μέρους θεσμικά ή άτυπα όργανα που από κοινού συμμετέχουμε, όπως το PPE και το EUMED-9. Μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας σε αυτά τα όργανα, προωθούμε κοινές δράσεις για δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της ΕΕ:

Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, υπόθεση στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει και έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θέση μας είναι ότι η ΚΑΠ πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στους αγρότες. Η ΚΑΠ υπάρχει για να στηριχθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και οι υπερβολές που επέβαλαν στην προηγούμενη περίοδο Σοσιαλιστές, Πράσινοι και η Αριστερά, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο πιο ομαλό. Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας και αναμένουμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων στο επόμενο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις 26 Μαρτίου.

Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη δράσεων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο  τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτημα που έχει αναδειχθεί στις συνεδριάσεις της EUMED-9, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Παράλληλα θέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς είναι εμφανές ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν, αλλά και την επένδυση σε προληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «αγροτικό 112» που προωθεί η χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στη χάραξη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Επίσης ζήτησα από την Marija Vučković, η Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους για περιορισμό και απάλειψη του φαινομένου διακίνησης οίνων με το όνομα «Μακεδονία» που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

Συζητήσαμε επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας, η τόνωση του εμπορίου και η συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας».

22 March 2024
Banner