Κινητοποίηση των Αρχών στη Βόρεια Ευρώπη για τη γρίπη των πουλερικών

18 November 2016

Κινητοποίηση των Αρχών στη Βόρεια Ευρώπη για τη γρίπη των πουλερικών

Σε εγρήγορση έχουν τεθεί οι Αρχές στη βόρεια Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς επέστρεψε ο υποτύπος Η5Ν8 της γρίπης των πουλερικών, ύστερα από τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε άγρια πτηνά στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Κροατία. Επιπλέον, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ανακαλύψει πολλά νεκρά υδρόβια πτηνά με υποψία για γρίπη των πουλερικών, σε περιοχή της Ρωσίας. Από ό,τι φαίνεται, ο ιός έχει εμφανιστεί και νοτιότερα, σε περιοχές της Ινδίας, κάτι που ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Πάντως μέχρι στιγμής, και όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, κρούσματα σε οικόσιτα και εμπορεύσιμα πουλερικά έχουν ανιχνευθεί στην Ινδία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως από την περασμένη Δευτέρα οι Αρχές της Δανίας κάλεσαν τους πτηνοτρόφους της χώρας να φροντίσουν ώστε τα πτηνά να παραμένουν σε κλειστό χώρο. Στη Γερμανία επίσης εξετάζεται η πιθανότητα να απαγορευθεί η εκτροφή πτηνών στην ύπαιθρο. Όπως μάλιστα μεταδίδεται σήμερα στην ειδησεογραφία, οι γερμανικές Αρχές διέταξαν αυτή την εβδομάδα τη θανάτωση 30.000 κοτόπουλων στις βόρειες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την επέκταση του στελέχους Η5Ν8 της γρίπης των πουλερικών. Σημειώνεται εξάλλου ότι επτά χώρες και περιοχές (μη-μέλη της Ε.Ε.), αρχικά οι Ν. Αφρική, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και αργότερα Καναδάς, Σερβία και Σινγκαπούρη αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά την εισαγωγή πουλερικών και κρέατος πουλερικών από την Ουγγαρία.

[Με πληροφορίες από globalmeatnews.com και thepoultrysite.com]

18 November 2016
Banner
Banner