Κινητικότητα από ΥΠΑΑΤ και αγρότες

23 January 2017

Κινητικότητα από ΥΠΑΑΤ και αγρότες

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όπου συναντήθηκε με φορείς και αγρότες της περιοχής.

Έτσι, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Δεσκάτης Γρεβενών -μιας κατεξοχήν κτηνοτροφικής περιοχής-, συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας. Ο Υπουργός ενημέρωσε μεταξύ άλλων για τη στήριξη προς τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ειδικότερα, όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού θα υπάρξουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών θα υποβληθεί φάκελος για ΠΣΕΑ, ενώ θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση (από deminimis ή άλλα μέτρα) για την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη ζωοτροφών που είχαν οι μονάδες που ήταν αποκλεισμένες επί πολλές ημέρες.

Εξάλλου, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου με επίκεντρο το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα.

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια να καλμάρει τις διαθέσεις των αγροτών, με το βλέμμα στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα και αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν την Πέμπτη και Παρασκευή, βοηθούντος και του… καιρού. Ο κ. Αποστόλου δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ότι είναι στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. «Είναι δικαίωμά τους και οι φετινές κινητοποιήσεις. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πάντως ότι «Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης του φόρου στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ, που έχει επιβληθεί στις σταβλικές εγκαταστάσεις, σημείωσε: «Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε».

«Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε» επανέλαβε ο κ. Αποστόλου.

Σχετικά με το αφορολόγητο των 8.500-9000 ευρώ, σημείωσε ότι πρόκειται για το καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών και πρόσθεσε ότι αυτό το αφορολόγητο δεν το έχουν πολλοί στην ελληνική κοινωνία. Για τα τεκμήρια των 12.000 είπε ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα. Είπε ακόμη ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα.

Το στρατόπεδο των αγροτών

Στο μεταξύ, αν και μεταξύ τους δεν φαίνεται να κρατούν μια ενιαία στάση ως προς τις μορφές, οι αγρότες έχουν ξεκινήσει από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με αιτήματα που αφορούν πλειάδα ζητημάτων αλλά με επίκεντρο το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Η Κορίνθου-Πατρών έμεινε κλειστή για δύο ώρες στο ύψος του Αιγίου από το πρώτο μπλόκο που έστησαν οι αγρότες της περιοχής. Επίσης, από το πρωί ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, με συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία πόλεων, αλλά και σημεία των εθνικών δρόμων. Τα βασικά σημεία όπου θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ που αναφέρονται στο πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων, είναι ο κόμβος της Νίκαιας και η διασταύρωση Αργυροπουλίου στο ύψος της Μελούνας όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες Λάρισας και Καρδίτσας, περιμένοντας την Πέμπτη την έλευση και των συναδέλφων τους από τα Τρίκαλα.

Σήμερα ξεκίνησαν επίσης οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη, με συλλαλητήριο στα Χανιά, συγκέντρωση με τα τρακτέρ στον κόμβο των Πραιτωρίων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, και έπεται συνέχεια.

Σε ετοιμότητα ενόψει και των τελικών τους αποφάσεων δηλώνουν και οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Από τη δική της πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων "καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη φτωχομεσαία αγροτιά, που πραγματοποιούνται στα μπλόκα του αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ". Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία "να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών".

Σε κοινή τους ανακοίνωση μάλιστα οι δύο φορείς αναφέρουν: "Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, λόγω μνημονίου, αλλά έχει… καλές προθέσεις. Όμως οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν  μπορούν να γίνουν ξανά φέτος πιστευτές. Ισχυρό όπλο όλης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν από μνημόνια και λιτότητα, την ώρα που καρτέλ, τραπεζίτες και αγροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εργασία και την εκμετάλλευση μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων".

23 January 2017
Banner
Banner