Κινητά σφαγεία με σουηδική… φιλοσοφία, στη Γαλλία

22 September 2016

Κινητά σφαγεία με σουηδική… φιλοσοφία, στη Γαλλία

Σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία έχουν εισέλθει η σουηδική Hälsingestintan με τη SAS Boeuf Ethique της Γαλλίας. Αντικείμενο, η εισαγωγή του κινητού σφαγείου (για ενήλικα βοοειδή) της σουηδικής εταιρίας στη Γαλλία, εντός του 2017. Με βάση τη συμφωνία, η σουηδική εταιρία θα παράσχει την τεχνογνωσία για το κινητό σφαγείο στη SAS Boeuf Ethique

Το κινητό σφαγείο της Hälsingestintan που λανσαρίστηκε στη Σουηδία το Δεκέμβριο του 2014, αποτελείται από δύο βαγόνια που περιλαμβάνουν ένα γραφείο, αποδυτήρια, πλατφόρμα αναισθητοποίησης, σφαγείο και μια μονάδα ψυχρής αποθήκευσης.

Η ιδέα, όπως σημειώνει η Hälsingestintan, έχει στο φόντο της την ηθική αντίληψη για την παραγωγή κρέατος με κύριο συστατικό ένα προηγμένο μοντέλο φροντίδας των ζώων.

Στην πράξη, αντί της μεταφοράς των βοοειδών σε σφαγείο, η Hälsingestintan φέρνει το σφαγείο στο αγρόκτημα. Αυτό αποτρέπει την καταπόνηση των ζώων, επίσης αποφεύγει τη μεταφορά που τους προκαλεί άγχος, υπακούει στις αρχές της καλής μεταχείρισης. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί βιώσιμη παραγωγή κρέατος, όπου καλή μεταχείριση των ζώων και υψηλής ποιότητας κρέας πάνε χέρι-χέρι.

Το κινητό σφαγείο, αν και μικρή μονάδα, έχει όλα όσα απαιτούνται για τη διαδικασία σφαγής εκατοντάδων ζώων ανά μήνα: σύστημα καθαρισμού του νερού, βιώσιμες πηγές ενέργειας και ξεχωριστές μονάδες για το δέρμα και τα απόβλητα. Δημόσιος κτηνίατρος είναι επίσης παρών σε κάθε σφαγή για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται τα αναγκαία πρότυπα. Κυρίως, περιλαμβάνει μια ψηφιακή αλυσίδα ιχνηλασιμότητας για να παρέχονται στους καταναλωτές και αγοραστές όλες οι πληροφορίες για το ζώο και την εκμετάλλευση από την οποία προέρχεται.

Η Hälsingestintan ελπίζει τώρα ότι εφόσον γίνεται η αρχή με τη Γαλλία, αυτό θα της ανοίξει τις πόρτες ώστε περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες να υιοθετήσουν το σύστημα κινητής σφαγής. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το αν το νέο σύστημα αποδείξει ότι δημιουργεί κέρδη για το σύνολο της βιομηχανίας κρέατος.

[Πηγή: farmingmonthly.co.uk και globalmeatnews.com]

22 September 2016
Banner
Banner