Σοβαρή απειλή για την ποιμενική κτηνοτροφία στην Ευρώπη, τα μεγάλα σαρκοβόρα

21 March 2019

Σοβαρή απειλή για την ποιμενική κτηνοτροφία στην Ευρώπη, τα μεγάλα σαρκοβόρα

Story Highlights

  • Με τον αριθμό τους να αυξάνεται ραγδαία, τα μεγάλα σαρκοβόρα γίνονται πιο τολμηρά, έρχονται πιο κοντά στα σπίτια και στα κοπάδια και αποτελούν σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία και τις αγροτικές κοινότητες

Related Articles

Η αυξημένη παρουσία προστατευόμενων ειδών μεγάλων σαρκοβόρων ζώων έχει επιφέρει σημαντικές οικονομικές ζημίες στους κτηνοτρόφους και θέτει σε κίνδυνο την παραδοσιακή ποιμενική κτηνοτροφία, την τοπική οικονομία και τη βιοποικιλότητα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που εδώ και λίγο καιρό συζητείται στις τάξεις των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων και τώρα παίρνουν μέρος σε αυτήν και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή, η εκδήλωση που διοργανώθηκε με την περασμένη Δευτέρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπό τον τίτλο «Διαχείριση vs ζημίες». Την εκδήλωση φιλοξένησαν οι ευρωβουλευτές Mariana Petir (EPP), Elsi Katainen (ALDE), Eric Andrieu (S&D) και Maria Gabriela Zoana (S&D) με την υποστήριξη της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανώσεων αγροτών και συνεταιριστών Copa & Cogeca. Σε αυτήν τη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος εμπειρογνώμονες, αγρότες και εθνικές αρχές, οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Κομισιόν να επανεξετάσει την προσέγγισή της σχετικά με την προστασία των μεγάλων σαρκοβόρων και επιχείρησαν να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις.

Από τον Νότο μέχρι τον Βορρά της Ευρώπης, έρχονται παρόμοιες αναφορές: με τον αριθμό τους να αυξάνεται ραγδαία, τα μεγάλα σαρκοβόρα γίνονται πιο τολμηρά, έρχονται πιο κοντά στα σπίτια και στα κοπάδια και αποτελούν σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία και τις αγροτικές κοινότητες. Λύκοι, καφέ αρκούδες και λύγκες ευδοκιμούν τώρα στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στα οικοσυστήματα και στην παραδοσιακή ποιμενική κτηνοτροφία, κάτι που σηματοδοτεί μια δραματική ανατροπή σε σχέση με το παρελθόν. Το ίδιο ισχύει για το Μεγάλο Κορμοράνο σε περιοχές υδατοκαλλιέργειας. Εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία παρουσίασαν περιπτώσεις κατά τις οποίες λόγω των επιθέσεων μεγάλων σαρκοβόρων η τοπική παραγωγή σταμάτησε, οι βοσκότοποι εγκαταλείφθηκαν και η αγροτική έξοδος μεγεθύνθηκε.

Η ιδέα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν ότι το θέμα των μεγάλων σαρκοβόρων έφερε την Ε.Ε. σε ένα σταυροδρόμι, αναγκάζοντας τα θεσμικά της όργανα να απαντήσουν ποιο όραμα και ποια φιλοδοξία έχει για τις αγροτικές περιοχές τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεγάλων σαρκοβόρων και Μεγάλων Κορμοράνων, δεδομένου ότι τα είδη αυτά δεν απειλούνται πλέον με εξαφάνιση.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων σαρκοβόρων και οι σχετικές ζημιές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» σημείωσε από την πλευρά του ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας των Copa & Cogeca, υπογραμμίζοντας ότι πλέον, με τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, οι αγρότες είναι πλέον το είδος που… απειλείται με εξαφάνιση στα βοσκοτόπια!

21 March 2019
Banner
Banner