Ερώτηση για τα απούλητα αμνοερίφια από το ΚΙΝΑΛ

09 May 2022

Ερώτηση για τα απούλητα αμνοερίφια από το ΚΙΝΑΛ

Related Articles

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ Αν. Μακεδονίας-Θράκης μιλούν για δεδομένη οικονομική καταστροφή μια που έμειναν απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια, στην περιοχή τους. Στο Κιλκίς, μόνο, ο αριθμός των αδιάθετων ζώων ξεπερνά τις 5.000.

Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Μπουρχάν Μπαράν, Ανδρέας Πουλάς, Χαρά Κεφαλίδου, Ιλχάν Αχμέτ και Γεώργιος Φραγγίδης «σε μια περίοδο που η ακρίβεια στις ζωοτροφές και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια εξαφανίζει την κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και  Θράκης δέχτηκαν από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης και έλλειψη μέτρων ελέγχου των ελληνοποιήσεων καίριο καταστροφικό πλήγμα για την επιβίωση τους την πιο κρίσιμη για αυτούς περίοδο των αγορών του Πάσχα».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη, Δράμα, Ροδόπη και Θάσο οι οποίοι, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, πλέον προσπαθούν να εξακριβώσουν τι συνέβη, κάνοντας  μάλιστα λόγο για παιχνίδια εις βάρος τους, που σχετίζονται με τις ελληνοποιήσεις ζώων που εισήχθησαν, κυρίως από τη Ρουμανία.

Τα «αταυτοποίητα» εισαγόμενα ζώα, πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές στη χονδρική, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να παραμείνουν με απούλητα αμνοερίφια, ενώ δεν υπήρξε κανένα όφελος στους καταναλωτές, αφού αυτά πουλήθηκαν σε τιμές ίδιες με της ελληνικής παραγωγής. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση στα κρεοπωλεία μειώθηκε σημαντικότατα  με συνέπεια την συρρίκνωση των παραγγελιών προς τους εμπόρους και τελικά την αθέτηση συμφωνιών που οι τελευταίοι είχαν συνάψει με τους κτηνοτρόφους. Χιλιάδες αρνιά και κατσίκια παρέμειναν άσφαχτα, προξενώντας άμεση και ανυπολόγιστη οικονομική ζημία  στους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες και έμμεση στον ίδιο τον καταναλωτή.

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Οι πιο πάνω βουλευτές του ΚΙΝΑΛ απευθύνουν τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά και τον κ. Α. Γεωργιάδη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας:

 1)        Υπάρχει σχεδιασμός για την  απορρόφηση των αδιάθετων αμνοεριφίων από την αγορά, με  αντικειμενική και δίκαιη  για τους κτηνοτρόφους τιμολόγηση και πρόβλεψη για την περίοδο από 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022 για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πούλησαν τα αμνοερίφια τους κάτω από τις τιμές κόστους;

2)         Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις θεσμικών φορέων του κτηνοτροφικού κλάδου μέσα από ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι  κτηνοτρόφοι;

3)         Ελέγχθηκε αρμοδίως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των αμνοεριφίων  για την πάταξη του φαινόμενου των ελληνοποιήσεων, όπως ελέγχθηκαν τα κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;

09 May 2022
Banner
Banner