Καχριμάνης: Δεν χωράει μικροπολιτική στον πρωτογενή τομέα

14 June 2016

Καχριμάνης: Δεν χωράει μικροπολιτική στον πρωτογενή τομέα

Story Highlights

  • Αλ. Καχριμάνης: "Πρέπει και εμείς εδώ να ξεκαθαρίσουμε το λευκό τυρί από τη φέτα. Ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά (κατά τα άλλα) συζητάμε ότι θα χάσουμε την ονομασία φέτα. Όλοι μαζί θα τα αλλάξουμε αυτά και θα αλλάξουμε την πατρίδα μας"

Related Articles

«Σήμερα δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό για όλους». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, στη χθεσινή εκδήλωση για την αιγοπροβατοτροφία που οργάνωσε στα Ιωάννινα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κύριο ομιλητή τον υπουργό Ευ. Αποστόλου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργού στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούσαν τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των επιδοτήσεων, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της φέτας, στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την πιστοποίηση παραδοσιακών-τοπικών προϊόντων και παράλληλα ζήτησε την επίλυση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Ήπειρος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «πολλοί δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου». Στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος παραγωγής που υπάρχει στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό το βάρος πέφτει στην ποιότητα. «Λέμε όχι στην ισοπέδωση προς τα κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προστασία της φέτας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «διαχρονικά μπορεί να μην κάναμε όλοι τα πρέποντα. Αν όμως όλοι στοιχηθούμε μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα». Η Ήπειρος -συνέχισε- «έχει μια ποικιλία φυτών η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ούτε μπορεί ένας Γάλλος, ένας Δανός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι πήραμε τα φυτά από την Ήπειρο. Αλλά πρέπει να είμαστε πιο επικεντρωμένοι στη βιοποικιλότητα και όχι στο τι και πώς είναι τα ζώα. Ζητώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει και εμείς εδώ να ξεκαθαρίσουμε το λευκό τυρί από τη φέτα. Ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά (κατά τα άλλα) συζητάμε ότι θα χάσουμε την ονομασία φέτα. Όλοι μαζί θα τα αλλάξουμε αυτά και θα αλλάξουμε την πατρίδα μας».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με τον οποίο έχει υπογράψει 4-5 προγραμματικές συμβάσεις για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και στη συνέχεια επεσήμανε εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διευκολυνθεί η κτηνοτροφική δραστηριότητα:

- Επίλυση του προβλήματος, μέσω αποφάσεων που θα δίνουν οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες, για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, σε ακτίνα μικρότερη των 3.000 μέτρων γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία ή παραδοσιακούς οικισμούς. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι λειτουργούντες ήδη σήμερα μονάδες στην περιοχή Σουλίου.

- Έναρξη της διαδικασίας σύνταξης των χαρτών που αφορούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις, είτε μέσω των Περιφερειών, είτε μέσω άλλων φορέων.

- Υπογραφή νέας ΚΥΑ για το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού, το οποίο σήμερα υλοποιείται από πόρους της Περιφέρειας και για τις απομακρυσμένες μονάδες να επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

- Στις πρόχειρες εγκαταστάσεις να περιληφθούν και οι λυόμενες που κατασκευάζονται από ξύλα, πάνελ και σιδηροκατασκευές που συναρμολογούνται με μπουλόνια.

- Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ, οι οποίοι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να δοθεί η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ενέργειας για τα ενεργοβόρα αντλιοστάσιά τους.

- Να επιλυθεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια και συγκεκριμένα για όσα έχουν εγκαταλειφθεί μετά τον πόλεμο και σήμερα λόγω δάσωσης είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν παρά το ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους των αγροτών-ιδιοκτητών τους. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε το αγρόκτημα Κουκλιών Π.Ε. Ιωαννίνων και την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

- Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις επιδοτήσεις τους, κτηνοτρόφοι έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ εκτάσεις ιδιόκτητες ή και δημοτικές τις οποίες χρησιμοποιούν για χρόνια, πλην όμως οι αιτήσεις απορρίφθηκαν επειδή τα Δασαρχεία τις αμφισβητούν με βάση το Ν. 79.

- Να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης των εγκαταστάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ (στον Κατσικά) στην Περιφέρεια, ώστε σε συνεργασία με άλλους φορείς (όπως την Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων που έχει επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον) να δημιουργηθεί μια σύγχρονη γεωργική σχολή και παράλληλα στην έκταση να αναπτυχθούν κοινωφελείς δράσεις και με άλλους φορείς (όπως το ΚΕΘΕΑ).

14 June 2016
Banner
Banner