Οι καθυστερήσεις πληρωμών οδηγούν κτηνοτρόφους σε εγκατάλειψη σχεδίων βελτίωσης
Related Articles
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε δικαιούχους νέους αγρότες σχεδίων βελτίωσης, που υλοποιήθηκαν από το 2007 έως το 2014, ιδιαίτερα σε όσους επένδυσαν σε ζωικό κεφάλαιο. Η αρχή έγινε με όσους εντάχθηκαν το 2009, με επιδότηση 40.000 ευρώ η οποία κατά την διάρκεια της υλοποίησης άλλαξε και το ανώτατο όριο ορίσθηκε στις 20.000 ευρώ.
Επίσης, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις σε ενισχύσεις που φθάνουν το 60% του ποσού της επένδυσης, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να οδηγούνται σε εγκατάλειψη της εκμετάλλευσής τους.
Χαρακτηριστικές του εν λόγω προβλήματος είναι οι δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Μπαξεβανίδη, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Περιφ. Αν. Μακεδονίας Θράκης, στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο οποίος ανέφερε πως στα σχέδια που ξεκίνησαν το 2011, σημειώθηκε καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές τους.
«Υπήρξαν επενδύσεις από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ με την επιδότηση να ανέρχεται στο 60% του ποσού και να μην έχει καταβληθεί ακόμη. Έτσι, τα χρήματα που οφείλονται ακόμη στους δικαιούχους να είναι πολλά» δήλωσε ο κος Μπαξεβανίδης σημειώνοντας πως χαριστική βολή αποτέλεσε για τους κτηνοτρόφους η εμφάνιση των ζωονόσων.
Έτσι, ένα ποσοστό 20% των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε απ ένταξη από το πρόγραμμα επιστέφοντας τα χρήματα που πήραν το 2009» πρόβλεψε ο κ. Μπαξεβανίδης σημειώνοντας ότι πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και έφυγαν στο εξωτερικό.
«Αναγκαστικά γίνεται καταλογισμός στην Εφορεία. Ειδικότερα, από ένα σύνολο 800 κτηνοτρόφων για 60 κτηνοτρόφους έγινε καταλογισμός στην Εφορεία καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, για παράδειγμα να διατηρούν το ζωικό τους κεφάλαιο ή τη φυτική τους παραγωγή για μια δεκαετία κάτι το οποίο δεν έγινε. Εγκατέλειψαν αυτό το χώρο ψάχνοντας, ίσως, για κάτι καλύτερο» ανέφερε.
Η υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση αδειών για την λειτουργία ποιμνιοστασίων δημιούργησε επιπλέον προβλήματα. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα γραφειοκρατίας. Αν δεν φτιάξουν στάβλο αυτοί που έχουν ενταχθεί σε ζωικά σχέδια, δυστυχώς θα απενταχθούν» δήλωσε σημειώνοντας με νόημα πως οι διοικητικοί έλεγχοι μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν αυτά τα κενά. «Μέχρι τον Οκτώβριο, όσοι έχουν κενό, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες που απαιτούνται και να μας φέρουν την άδεια» επισήμανε.
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Πηγή: paseges.gr