ΚΑΤΑΝΑ, ένας… επιταχυντής για τον αγροδιατροφικό τομέα

12 December 2016

ΚΑΤΑΝΑ, ένας… επιταχυντής για τον αγροδιατροφικό τομέα

Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων για το KATANA, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που υποστηρίζει με 1,2 εκατ. ευρώ καινοτόμες ιδέες για την αγροδιατροφή του μέλλοντος.

Το KATANA, που παρουσιάστηκε και επίσημα στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα (από όπου και η κεντρική φωτογραφία), έχει ως στόχο να υποστηρίξει καινοτόμες και «έξυπνες» ιδέες, οι οποίες μπορούν να προέρχονται από φυσικά πρόσωπα, startup ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ιδέες θα πρέπει να βασίζονται στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, καθώς αναζητούνται οι εταιρείες που θα ηγηθούν των εξελίξεων στο χώρο της αγροτεχνολογίας.

Η επιλογή των τελικών προτάσεων θα γίνει σε τρία στάδια. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο θα παρουσιάζουν την ομάδα και την ιδέα τους, με την αξιολόγηση όσων προκριθούν στην επόμενη φάση να γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Οι 100 καλύτερες ιδέες θα περάσουν στην επόμενη φάση, στη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχουν σε δράσεις εκπαίδευσης, λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση 2.000€ έκαστη. Μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία bootcamp και στη λογική των διακρατικών και διατομεακών συνεργασιών θα προκύψουν 40 συμπράξεις, οι οποίες θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Οι 10 εξ αυτών, που θα πετύχουν την καλύτερη αξιολόγηση, θα λάβουν 100.000 ευρώ έκαστη, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν ή την υπηρεσία τους.
Μία διαφορά σε σχέση με άλλα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι ότι οι 10 προτάσεις που θα επιλεγούν θα μπορούν να αξιοποιήσουν εάν το επιθυμούν και τις δυνατότητες της πλατφόρμας συμμετοχικών επενδύσεων (equity crowdfunding) OpenCircle της εταιρείας Parnasse, προκειμένου να βρουν επιπλέον κεφάλαια και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εταίροι

Στο KATANA συμμετέχουν οι: Bwcon (Γερμανία), Agro Business Park (Δανία), Food+I (Ισπανία), Vojvodina ICT Cluster (Σερβία), Polo Tecnologico di Pordenone (Ιταλία), BioSens (Σερβία), KPAD (Βρετανία), InoSens (Σερβία), digital worx (Γερμανία), το European Federation of Food Science & Technology (EFFoST) και 4 ελληνικά μέλη: AgroApps, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Parnasse - OpenCircleProject και Synelixis.

* Την εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε το ΚΑΤΑΝΑ στο ελληνικό κοινό, συνδιοργάνωσαν ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS και τα ελληνικά μέλη της κοινοπραξίας του προγράμματος: AgroApps, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Parnasse - OpenCircleProject και Synelixis

12 December 2016
Banner
Banner