Κακλαμάνης: «Θηλιά στο λαιμό» των επαγγελματιών οι υπέρογκες χρεώσεις των POS

17 January 2018

Κακλαμάνης: «Θηλιά στο λαιμό» των επαγγελματιών οι υπέρογκες χρεώσεις των POS

Ζήτημα μείζονος σημασίας χαρακτηρίζει ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τόσο για τους καταναλωτές (σε περίπτωση που η χρέωση μετακυλίεται σε αυτούς), όσο και για τους επιχειρηματίες που κάνουν χρήση POS.

Σε Ερώτησή του που απευθύνει στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Δημ. Παπαδημητρίου, ο κ. Κακλαμάνης κάνει λόγο για υπέρογκες χρεώσεις τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «θηλιά στο λαιμό» των επιχειρηματιών-επαγγελματιών της χώρας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (και Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής), οι χρεώσεις που επιβάλλονται, οι οποίες φθάνουν από 0,6-1,5% για κάθε συναλλαγή, αποτελούν επί της ουσίας έναν επιπλέον φόρο με αποτέλεσμα οι ήδη υπερφορολογημένοι επαγγελματίες που κάνουν χρήση POS, να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και να απειλείται η επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Χρησιμοποιώντας στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει: «οι χρεώσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα αποτελούν, αν όχι τις πιο ακριβές, από τις πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη. Συγκριτικά με τη χώρα μας, οι χρεώσεις στην Ιταλία κυμαίνονται από το 0,51-0,73%, στην Αυστρία από 0,32-0,86%, και στη Γαλλία από 0,2-0,4%». Στην Ερώτηση επισημαίνεται παράλληλα ότι «εάν η χρεωστική/πιστωτική κάρτα του καταναλωτή ανήκει σε άλλη τράπεζα από την προμηθεύτρια τράπεζα του POS, τότε η χρέωση είναι ακόμα υψηλότερη φθάνοντας περίπου στο διπλάσιο».

Σε άλλο σημείο της ερώτησης, ο κ. Κακλαμάνης αναδεικνύει μία επιπλέον πτυχή του ζητήματος, αφού «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει, από το 2015, Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα. Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών. Από τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως οι χρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα έπρεπε να εφαρμόζονται με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό».

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Κακλαμάνης ρωτά τους δύο υπουργούς:

«- Με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε καταναλωτές και καταστηματάρχες από τις υπέρογκες χρεώσεις των POS;

- Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 751/2015, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30% για τις πιστωτικές και 0,20% για τις χρεωστικές κάρτες;

- Πότε προτίθεστε να εφαρμόσετε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό προκειμένου να μειωθούν οι υπερβολικές χρεώσεις των POS;»

17 January 2018
Banner
Banner