Kρούσματα δυνητικά θανατηφόρας νόσου βοοειδών στη Γαλλία

29 September 2023

Kρούσματα δυνητικά θανατηφόρας νόσου βοοειδών στη Γαλλία

Aπό τις 18 Σεπτεμβρίου 2023 έχει γίνει γνωστό πως τρία βοοειδή στη Γαλλία έχουν διαγνωστεί με Επιζωοτική Αιμορραγική Νόσο (EHD) και είναι τα πρώτα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στη χώρα. Η επιβεβαίωση ήρθε από το ANSES Laboratory for Animal Health, το οποίο είναι το εργαστήριο αναφοράς για αυτήν την ασθένεια στη Γαλλία και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο μεταδίδεται από σκνίπες του γένους Culicoides. Ωστόσο, στα βοοειδή αυτή η ασθένεια είναι δυνητικά θανατηφόρα. Προκαλεί πυρετό, ανορεξία, χωλότητα και αναπνευστική δυσχέρεια. Τα μικρά μηρυκαστικά μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί συμπτωματικά κρούσματα.

Κρούσματα της ασθένειας είχαν εμφανιστεί στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο του 2022 και συγκεκριμένα στην Ιταλία και στην Ισπανία. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι ο ορότυπος του ιού που έφτασε στη Γαλλία είναι ο ίδιος με αυτόν που κυκλοφορεί σε αυτές τις χώρες, δηλαδή ο ορότυπος 8. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά αυτού του ορότυπου, αν και η βιομηχανία εξετάζει την ανάπτυξη κατάλληλου εμβολίου.

Πηγή: cibum.gr

29 September 2023
Banner
Banner