Juan Jose Gurruchaga: Flow – Vac – Μια ευέλικτη τεχνολογία για την βιομηχανία κρέατος

10 January 2019

Juan Jose Gurruchaga: Flow – Vac – Μια ευέλικτη τεχνολογία για την βιομηχανία κρέατος

Related Articles

Η παρουσία του Juan Jose Gurruchaga, εμπορικού διευθυντή της ULMA, με την ευκαιρία της επίδειξης ενός πρωτοποριακού μηχανήματος της ULMA για πρώτη φορά στη χώρα μας, μας έδωσε την ευκαιρία μιας σύντομης συζήτησης. Η τεχνολογία του Flow-Vac έχει μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή στις επιχειρήσεις του κρέατος, όπως μας εξηγεί ο εκπρόσωπος του κορυφαίου ισπανικού οίκου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη - Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 (Νο 66) του περιοδικού Meat News

Meat News: Τι στοχεύει η εταιρεία φέρνοντας στην ελληνική αγορά αυτό το μηχάνημα;

Juan Jose Gurruchaga: Η ULMA είναι εταιρεία που έχει διαφορετικά είδη συσκευαστικών μηχανών – thermoformers, traysealers, stretch film, vertical και flow wrapping. Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις και είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε αυτό το κομμάτι. Δώδεκα χρόνια συνεργαζόμαστε με την ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΕ και είναι η πρώτη φορά που εκθέτουμε ένα τέτοιο μηχάνημα Flow Vac, το οποίο συνδυάζει συσκευασία σε γραμμή παραγωγής (flow packaging) και συσκευασία σε κενό αέρος (vacuum). Συνδυάζει την ευελιξία της οριζόντιας συσκευασίας και συσκευασία σε κενό αέρος.

Στις thermoforming μηχανές πρέπει να προκαθορίσει ο χειριστής την ποσότητα των μερίδων προϊόντος που θα τοποθετήσει, ενώ αντίστοιχα στη Flow Vac, μπορεί ο χειριστής να τοποθετήσει ανομοιόμορφα προϊόντα στη γραμμή συσκευασίας (ιδιαίτερα χρήσιμο σε ακανόνιστες κοπές). Στην βιομηχανία βόειου πρέπει να καθορίσεις χειρωνακτικά πού θα μπει το κάθε τεμάχιο. Με αυτό το μηχάνημα καθορίζεις από την αρχή τι θέλεις να κόψεις και το συσκευάζεις σε κενό αέρος.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του μηχανήματος είναι πολλά. Αφενός έχεις μικρότερη επιμόλυνση, αφού δεν αγγίζονται τα προϊόντα από ανθρώπινο χέρι, και αφετέρου επιτυγχάνεις μικρότερες απώλειες προϊόντος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι καθορίζεις ανάλογα με το μήκος του προϊόντος πού θα κοπεί η συσκευασία. Με αυτό τον τρόπο βελτιστοποιείς το προϊόν, χρησιμοποιείς δηλαδή το λιγότερο δυνατόν αναλώσιμο.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράζεις έτοιμες σακούλες, αλλά το ίδιο το μηχάνημα δημιουργεί ανοιχτές σακούλες ανάλογα με το μήκος του προϊόντος. Έτσι επιτυγχάνεις οικονομία στο υλικό.

Άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι δεν χρησιμοποιείς προσωπικό για τη φόρτωση του προϊόντος από το χώρο φόρτωσης της Flow Vac έως και το θάλαμο κενού αέρος (vacuum) και η διαμόρφωση του θαλάμου είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να χωράει o μέγιστος δυνατός αριθμός προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιούμε αυτό το μηχάνημα έχουμε δει πολλά οφέλη σε προϊόντα με ακανόνιστες κοπές, όπως στη βιομηχανία βόειου κρέατος, στο πρόβειο, στα σφαγεία.

Meat News: Έχει πουληθεί τέτοιο μηχάνημα στην Ελλάδα;

Juan Jose Gurruchaga: Έχει πουληθεί σε γνωστή βιομηχανία αλλαντικών. Έχουν γίνει και άλλες προσφορές, οι οποίες είναι σε αναμονή και για το λόγο αυτό, έχει έρθει το μηχάνημα στην Ελλάδα για να το επιδείξουμε ζωντανά.

Meat News: Δώστε μας μια εικόνα για την ULMA

Juan Jose Gurruchaga: Η ULMA πραγματοποίησε πέρυσι διακόσια τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ τζίρο, ενώ φέτος θα ξεπεράσει τα διακόσια εξήντα εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία απασχολεί χίλιους πεντακόσιους εργαζόμενους κι έχει θυγατρικές σε πάνω από 18 χώρες, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έχουμε αντιπροσώπους, όπως στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με την ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΕ. Στην Ισπανία έχουμε τέσσερα εργοστάσια, ενώ παραγωγικά εργοστάσια υπάρχουν ακόμα στη Ρουμανία και τη Βραζιλία.

Οι τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι κυρίως τα φρέσκα τρόφιμα - κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, έτοιμα φαγητά. Εκτός από τα φρέσκα τρόφιμα έχουμε τομείς για την αρτοποιία – ζαχαροπλαστική και τη φαρμακοβιομηχανία. Πάνω από το 75% του τζίρου μας είναι στα φρέσκα τρόφιμα.

10 January 2019
Banner
Banner