Η ιστορία και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων, στο διήμερο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

12 November 2019

Η ιστορία και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων, στο διήμερο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Story Highlights

  • Διάρκεια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019
  • Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00 και κατόπιν συνεννόησης
  • Το σύνολο της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε μια ειδικά αφιερωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, σε σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί

Related Articles

Ξεκινά αύριο Τετάρτη 13/11 το διήμερο επιστημονικό συνέδριο «ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019, ένας αιώνας μικρές επιχειρήσεις, ένας αιώνας διεκδικήσεις» που διοργανώνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποσκοπώντας να πλουτίσει τις γνώσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων, των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα (Αριστοτέλους 46), με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη συζήτηση των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων για την ελληνική κοινωνία και τον ρόλο των μικρών επιχειρηματιών σ’ αυτήν. Στο πλαίσιο του διήμερου αυτού συνεδρίου ερευνητές και ακαδημαϊκοί θα ρίξουν φως σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το συνδικαλισμό των μικρών επιχειρήσεων και την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ. Το συνέδριο αρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, στόχος των οποίων είναι να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το παρελθόν αλλά και το τι αυτό κληροδοτεί στο μέλλον:

Θεματική ενότητα 1: Πτυχές της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ
Θεματική ενότητα 2: Εικόνες του επαγγελματοβιοτέχνη και του εμπόρου
Θεματική ενότητα 3: Μόχθος και επιχειρηματικότητα
Θεματική ενότητα 4: Αιτήματα και διεκδικήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων

Παράλληλα με το διήμερο αυτό επιστημονικό συνέδριο την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος της έκθεσης είναι μια συνολική παρουσίαση του έργου, του ρόλου και της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα από τη μία στους ανθρώπους της να εξερευνήσουν την ιστορία του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στη χώρα, και από την άλλη στο ευρύ κοινό να μάθει τι είναι και τι κάνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Μέσα από την έκθεση θα προβληθεί υλικό που παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας της ΓΣΕΒΕΕ στις διαφορετικές εποχές, τους θεσμούς και τα μέσα του συνδικαλισμού, τους ίδιους τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τα επαγγέλματά τους, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ και τον επαγγελματοβιοτεχνικό συνδικαλισμό, την κοινωνική και πολιτική λειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και τα διαχρονικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και την αντιμετώπισή τους από το κράτος κ.α.

Η αφήγηση ξεκινάει από την ίδρυση της πρώτης μορφής της ΓΣΕΒΕΕ, της Ενώσεως Βιοτεχνικών Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος (ΕΣΣΕΕ), το 1919, και συνεχίζει με την παρουσίαση του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και των μορφών οργάνωσης και δράσης της ΓΣΕΒΕΕ και των οργανώσεων που τη συγκροτούσαν από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας. Ακολουθώντας τη δεύτερη ενότητα, παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των ζητημάτων που απασχολούσαν πάντοτε τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους: τους φόρους, το ωράριο, την κυριακάτικη αργία, το ενοικιοστάσιο, την επαγγελματική στέγη, τα κλειστά επαγγέλματα και την ασφάλιση. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της ΓΣΕΒΕΕ, δίνοντας έμφαση στη σταδιακή αύξηση του ρόλου των γυναικών, στον ρόλο της πιάτσας και των μικρομάγαζων της επαρχίας, καθώς και του συνδικαλιστικού Τύπου κ.λπ.

Τέλος, χαρακτηριστικές στιγμές από την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ ζωντανεύουν σε μια ξεχωριστή ενότητα, από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα μέχρι να φτάσει κανείς στη σημερινή εποχή και στις δράσεις της ΓΣΕΒΕΕ τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης, αφήνοντας ανοιχτό σε όλους το ερώτημα για την εξέλιξη του συνδικαλισμού και το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΓΣΕΒΕΕ στα επόμενα χρόνια που ανοίγονται μπροστά της.

12 November 2019
Banner
Banner