Υπηρεσία μιας στάσης και βασική μονάδα χαμηλού κόστους προβλέπει το υπό διαβούλευση ν/σ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

20 August 2018

Υπηρεσία μιας στάσης και βασική μονάδα χαμηλού κόστους προβλέπει το υπό διαβούλευση ν/σ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Μικρή είναι μέχρι τώρα (ελέω θέρους προφανώς) η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων». Το νομοσχέδιο έθεσε την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, καλώντας κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει με τις προτάσεις του προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι «Η χαμηλή συμμετοχή της κτηνοτροφίας στους οικονομικούς δείκτες της χώρας επιβάλλει τη στήριξη και προώθησή της ως μια από τις βασικές στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε ο κλάδος να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να συμβάλει ουσιαστικά στη μεγέθυνση του αγροτικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το ν/σ αντιμετωπίζονται σειρά προβλημάτων που δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις και κοινωνικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους και τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως από το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την εγκατάστασή τους εντός δασών, δασικών και δημοσίων εκτάσεων, περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επισημαίνεται ότι το 80% περίπου των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς τη σχετική άδεια εγκατάστασης.

Η Ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία έχουν χαρακτηριστικά που συνοψίζονται στον μικρό αριθμό ζωικού κεφαλαίου ανά μονάδα, στον συνδυασμό γεωργίας και κτηνοτροφίας, στο ανάγλυφο του εδάφους με ορεινούς και νησιωτικούς όγκους, την έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και με μεγάλο εύρος μικρο-κλιματικών διακυμάνσεων.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές επιβάλλουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, συμβατικής ή βιολογικής κτηνοτροφίας και ένα πλαίσιο λειτουργίας με καθορισμένους στόχους.

Ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος γιατί ο καλύτερος τρόπος προστασίας του δάσους είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγρο-δασικής οικονομίας.

Το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος που προέρχεται από την κτηνοτροφία αποτελεί μόνο το 30% - αυτό πρέπει να αλλάξει».

Το γραφειοκρατικό σύστημα στην αδειοδότηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης που εμπλέκει πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες και μια δυσκίνητη επιτροπή σταβλισμού, έχει ως αποτέλεσμα χρονοβόρες διαδικασίες, μεγάλο κόστος και αβέβαιο αποτέλεσμα, για όποιον θέλει να επενδύσει στην κτηνοτροφία. Για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε να πληρούν τους προβλεπόμενους υγειονομικούς όρους και τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων, το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των νέων αδειοδοτήσεων, με όλες τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε μία στάση για την φυσική παρουσία του κτηνοτρόφου, ενώ επίσης ορίζει ελάχιστη κτηνοτροφική εγκατάσταση και εισάγει την δυνατότητα μιας επιπλέον επιλογής κατασκευής ελαφρού τύπου «πολλαπλής εφαρμογής βασική κατασκευαστική μονάδα κτηνοτροφικής εγκατάστασης» με χαμηλό κόστος.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση, εδώ το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και πάρτε μέρος στη δημόσια διαβούλευση εδώ.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 17/9/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00.

ΥΠΑΑΤ: Αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης

Στο μεταξύ, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνει ότι:

«Με το σχέδιο νόμου, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τον καλύτερο έλεγχό τους, κατατάσσονται σε δύο  μεγάλες κατηγορίες:

Α) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας,

Β) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έκδοση οικοδομικής άδειας.

Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία, ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και με διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης. Παράλληλα, αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο καθεστώς «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και μετά ελέγχω» διαχωρίζοντας το φορέα αδειοδότησης από το φορέα ελέγχου.

Επίσης, δημιουργείται υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), η οποία θα είναι το μόνο σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα μεταβατικής περιόδου στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να εναρμονισθούν με την ισχύουσα νομοθεσία είτε μέσω χρονικής μεταβατικής περιόδου είτε μέσω έκδοσης άδειας διατήρησης».

20 August 2018
Banner
Banner