ΗΠΑ: Διαμάχη για τη χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα

16 November 2017

ΗΠΑ: Διαμάχη για τη χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα

Μια νέα κόντρα πυροδοτήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη χρήση αντιβιοτικών σε παραγωγικά ζώα. Στις κατευθύνσεις που εξέδωσε ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει να σταματήσουν να δίνουν αντιβιοτικά σε υγιή ζώα, γιατί με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ανθεκτικών μικροβίων. Σε μερικές χώρες του κόσμου χορηγούνται σημαντικές ποσότητες αντιβιοτικών για την πρόληψη ασθενειών, ενώ επίσης φάρμακα δίνονται σε ζώα για να επιτευχθεί η ταχύτερη ανάπτυξή τους. Η συνέπεια είναι ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους έχουν ήδη αναπτύξει αντίσταση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες.

Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να δίνονται σε ζώα που παράγουν τρόφιμα, αν δεν έχει προηγηθεί διάγνωση, λέει ο ΠΟΥ, οι νέες οδηγίες του οποίου προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι συστάσεις του Οργανισμού δεν συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα ούτε και με την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό: «οι συστάσεις του ΠΟΥ συνδυάζουν από λάθος την πρόληψη με την ταχεία ανάπτυξη» λένε στελέχη του Υπουργείου. «Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων. Επιτρέπει όμως τη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων για τη θεραπεία, τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών σε παραγωγικά ζώα, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών εγκεκριμένων κτηνιάτρων». Οι οδηγίες του Οργανισμού θέτουν αχρείαστους και μη-ρεαλιστικούς περιορισμούς, λένε οι υπηρεσίες του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

«Μια πραγματική απογοήτευση» χαρακτηρίζουν από την άλλη πλευρά τις απόψεις του Υπουργείου, οργανώσεις που υποστηρίζουν τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα. «Οι νέες κατευθύνσεις του ΠΟΥ είναι απαραίτητο να εισακουστούν και από επιχειρήσεις και από κυβερνήσεις» λένε οι οργανώσεις αυτές, συμπληρώνοντας: «Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Έχουμε δημιουργήσεις συστήματα εκτροφής που εξαρτώνται από τη χρήση αντιβιοτικών, όμως οι συστάσεις του ΠΟΥ και οι πιέσεις καταναλωτών και λιανεμπόρων μπορούν να κάνουν τους παραγωγούς να το σκεφτούν καλύτερα».

16 November 2017
Banner
Banner