Ινδικά βότανα ενισχύουν τις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων

10 September 2019

Ινδικά βότανα ενισχύουν τις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων

Η προσθήκη μείγματος ινδικών αρωματικών φυτών (βοτάνων) στην τροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τις αποδόσεις τους και να έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση παρασιτικών νοσημάτων, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα των μελών του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τίτλο "Χρήση μειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή ζώων" που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα,(Περίπτερο 14- Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA), στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης.

Παράλληλα, στην έρευνα, έγιναν πειραματισμοί και για τη χρήση μειγμάτων βοτάνων στη διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και προβατίνων με θετική επίδραση στη γαλακτοπαραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Στην έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα διάφορων ινδικών φυτών, όπως π.χ. Βιθανία (Withania somnifera), Ώκιμον το ιερόν (Ocimum sanctum), Τερμινάλια η Χεβούλη (Terminalia cheboula) κ.α., είπε ο επίκουρος καθηγητής Ηλίας Γιάννενας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα αποτελέσματα στα κρεοπαραγωγά ορνίθια έδειξαν ότι η προσθήκη του μίγματος των αρωματικών φυτών επηρέασε σημαντικά το τελικό σωματικό βάρος, ενώ δεν επηρέασε την κατανάλωση τροφής. Επίσης, η προσθήκη του μείγματος των ινδικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προκάλεσε μεταβολές στους πληθυσμούς των μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα των πτηνών και ιδίως στο τυφλό έντερο προκαλώντας αύξηση του αριθμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «το μείγμα των αρωματικών φυτών προστάτευσε σημαντικά τις λιπαρές ουσίες στο κρέας του στήθους και του μηρού των ορνιθίων από την οξείδωση κατά τη συντήρησή τους υπό ψύξη για 4 ημέρες στους 4 ° C, αφού μειώθηκε η συγκέντρωση της μηλονικής διαλδεΰδης (μια ουσία που αποτελεί δείκτη της οξείδωσης των λιπιδίων). Ακόμη, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στην περιεκτικότητα του κρέατος στήθους και μηρού σε πρωτεΐνες ή λίπος».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το συγκεκριμένο μείγμα των αρωματικών φυτών χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα του κρίνονται ενθαρρυντικά και αξίζει περαιτέρω διερεύνησης. Το κόστος του μείγματος των αρωματικών φυτών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, επιβαρύνει δε το κόστος του φυράματος (τροφή ορνιθίων) μερικά λεπτά ανά κιλό. Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη, τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία των πτηνών και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, η παραπάνω επιβάρυνση κρίνεται ελάχιστη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννενα, «οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τους ειδικούς επιστήμονες για να επωφελούνται από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σε ότι αφορά τη χρήση των διάφορων μειγμάτων αρωματικών φυτών στη διατροφή των ζώων».

Σημαντική έρευνα στο Εργαστήριο Διατροφής του ΑΠΘ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια διεξάγεται σημαντική έρευνα στο Εργαστήριο Διατροφής για τη χρησιμοποίηση των φυσικών πρόσθετων υλών στη διατροφή των ζώων. Από το 2000, το Εργαστήριο Διατροφής ανέπτυξε έρευνα για τη χρήση των ελληνικών αρωματικών φυτών ως πηγή φυσικών αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και αντιπαρασιτικών ουσιών στη διατρογή των ζώων. Κι αυτό διότι - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - στην Ελλάδα ανευρίσκονται ως αυτοφυή, μερικά από τα πλέον σημαντικά αρωματικά φυτά του κόσμου, όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το σκόρδο, ο κρόκος της Κοζάνης κ.ά. Τα φυτά αυτά, ακέραια ή με τη μορφή τμημάτων φυτών ή το αιθέριο έλαιό τους δοκιμάστηκαν από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διατροφής στη διατροφή των ζώων και κυρίως των πτηνών.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Διατροφής μελέτησαν τη χρήση ελληνικών αυτοφυών και καλλιεργούμενων αρωματικών φυτών και διαπίστωσαν ότι η προσθήκη στην τροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων της ρίγανης, του δενδρολίβανου, του φασκόμηλου κ.ά., βελτίωσε σημαντικά την ανάπτυξη των ορνιθίων και την οξειδωτική σταθερότητα του παραγόμενου κρέατος. Ειδικότερα, η προσθήκη του αιθέριου ελαίου ρίγανης στην τροφή των ορνιθίων μείωσε την οξείδωση των λιπιδίων του μυϊκού ιστού του στήθους και του μηρού το οποίο ήταν είτε νωπό, είτε θερμικά κατεργασμένο, είτε συντηρημένο στην κατάψυξη για πολύμηνο χρονικό διάστημα. Από τα ευρήματα αυτά συνάγεται το συμπέρασμα ότι, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύσει την οξειδωτική σταθερότητα του κρέατος.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Εργαστηρίου Διατροφής, ο επίκουρος καθηγητής Ηλίας Γιάννενας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και η καθηγήτρια Ευτέρπη Χρηστάκη, η οξείδωση των λιπαρών ουσιών συνεπάγεται την υποβάθμιση τόσο των ζωοτροφών, όσο και των παραγόμενων ζωικών προϊόντων, αφού τα ενδιάμεσα ή και τα τελικά προϊόντα της οξείδωσης μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ζώων αλλά και του ανθρώπου ως καταναλωτή των παραγόμενων ζωικών προϊόντων. Η παρεμπόδιση, λοιπόν, της οξείδωσης είναι επιθυμητή τόσο για την καλύτερη υγεία των ζώων, όσο και για την προστασία των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαιά τους, μπορούν να ασκούν πολλαπλές επιδράσεις στη λειτουργία του ζωικού οργανισμού και να μειώνουν την οξείδωση των λιπαρών ουσιών ακόμη και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση των αντιοξειδωτικών ουσιών στη διατροφή των διάφορων ζωικών οργανισμών έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία τους μέσω της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται κατά το λεγόμενο οξειδωτικό «στρες» το οποίο μπορεί να εμπλέκεται στην εκδήλωση διαφόρων χρόνιων παθήσεων π.χ. καρκίνου, διαβήτη, διαδικασίες γήρανσης και καρδιαγγειακές παθήσεις.

[Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Εύη Σοφιανού]

10 September 2019
Banner
Banner