Ηλίας Κεσίογλου, διευθ. σύμβουλος OlymposFoods: Μπορούμε να αποκτήσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στον τομέα του κρέατος

04 July 2024

Ηλίας Κεσίογλου, διευθ. σύμβουλος OlymposFoods: Μπορούμε να αποκτήσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στον τομέα του κρέατος

Παρά τη συντριπτική υπεροχή των εισαγωγών, υπάρχουν τομείς όπου η χώρα μας παρουσιάζει πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, όπως κατέγραψε η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που δημοσίευσε το περιοδικό μας στο προηγούμενο τεύχος. Η OlymposFoods είναι μια εταιρεία που σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες στον τομέα του κρέατος ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις εξαγωγές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλίας Κεσίογλου μας δίνει ορισμένες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις εξαγωγικές δραστηριότητες και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα μπορούσε η χώρα μας να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό στον τομέα του κρέατος, αν και σήμερα απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο στόχο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News #127 (Ιούνιος 2024)

Meat News: Δραστηριοποιείστε χρόνια στο διεθνές εμπόριο με ειδίκευση (και) στο κρέας. Θα θέλατε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από τις ξένες αγορές;

Ηλίας Κεσίογλου: Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ εσάς και το περιοδικό σας για την πολύτιμη συνεισφορά σας στην εξέλιξη του κλάδου του ελληνικού κρέατος, παρέχοντας ενημέρωση και εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια. Εργάζεστε με συνέπεια και ήθος καλλιεργώντας την κουλτούρα για το ελληνικό κρέας.

Όσον αφορά την OlymposFoods, η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο ζωικής πρωτεΐνης έχοντας μια πολύχρονη εμπειρία στις εξαγωγές ελληνικών κατεψυγμένων κρεάτων όλων των ειδών. Συγκεκριμένα κοτόπουλο, χοιρινό, αιγοπρόβειο και βόειο. Οι αγορές που απευθυνόμαστε είναι αυτές της Ασίας, Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Βαλκανίων, άλλων περιφερειακών αγορών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιούμε εξαγωγές σε πάνω από 35 χώρες έχοντας σταθερούς συνεργάτες που εμπιστεύονται την εταιρεία μας και το ελληνικό κατεψυγμένο κρέας, που πλέον αποτελεί σοβαρή επιλογή για τους αγοραστές.

Τα προηγούμενα χρόνια με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αναπτυσσόμενων χωρών υπήρξε ένα άνοιγμα αυτών των αγορών οι οποίες ζητούν προϊόντα που η χώρα μας έχει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και άρα μπορεί να εξάγει. Αναφερόμαστε κυρίως σε παραπροϊόντα κρέατος, σφαγής ή επεξεργασίας (άκρα, εντόσθια, λίπη κ.τ.λ.). Είναι προϊόντα χαμηλής ζήτησης στην χώρα μας που όμως έχουν υψηλή ζήτηση αλλού. Για παράδειγμα, η φτερούγα στην Κίνα αποτελεί ένα πολύ ακριβό τεμάχιο του κοτόπουλου σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτσι εμείς γνωρίζοντας αυτές τις ιδιαιτερότητες προωθούμε τα προϊόντα στις αγορές με το μέγιστο ενδιαφέρον δίνοντας καλύτερες τιμές στον Έλληνα παραγωγό και υπεραξία στα προϊόντα του.

Στο χρονική φάση που διανύουμε, εξελίσσεται ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των μεγάλων οικονομικών μπλοκ, π.χ. Κίνα και Δύση, ο οποίος δημιουργεί εμπόδια στη διακίνηση εμπορευμάτων. Ο πόλεμος είναι ακόμα στην αρχή και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το περιβάλλον θα είναι εντελώς διαφορετικό το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία μας προσαρμόζεται διαρκώς στα νέα δεδομένα και εξελισσόμαστε με βάση αυτά.

Meat News: Η χώρα μας είναι κυρίως εισαγωγική στον τομέα του κρέατος. Ο τουρισμός και οι επακόλουθες ανάγκες στην εστίαση είναι επαρκής εξήγηση γι αυτή την ανάγκη; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους εσείς ειδικεύεστε;

Ηλίας Κεσίογλου: Η εταιρεία μας αποτελεί εξαίρεση στον κλάδου διότι το 80% του τζίρου μας προέρχεται από εξαγωγές. Πιστεύω ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί εύκολη δικαιολογία για αδράνεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία και να στηρίξει την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Εμείς ως εταιρεία συνεργαζόμαστε με μεγάλο αριθμό Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι παράγουν είτε με τις δικές μας προδιαγραφές είτε με δικές τους προϊόντα που απευθύνονται στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα. Επιπλέον εισάγουμε κατεψυγμένα είδη και τα διαθέτουμε εντός της χώρας. Διαθέτουμε 3 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Πρώτες ύλες κρέατος για τη βιομηχανία, προϊόντα HORECA και προϊόντα λιανικής. Η πρώτη κατηγορία είναι η πιο μεγάλη από άποψη όγκου φυσικά. Στο κομμάτι της εστίασης έχουμε μια πλήρη γκάμα προϊόντων, τα οποία τα διαθέτουμε σε τοπικά δίκτυα διανομών. Τα προϊόντα λιανικής βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ των Βαλκανίων όπου πιστεύουμε ότι τα ελληνικά είδη έχουν απήχηση και κοινό που τα προτιμάει για την ποιότητά τους.

Meat News: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν για εξαγωγές τροφίμων σε τρίτες χώρες, λόγω έλλειψης εμπορικών συμφωνιών κυρίως. Πώς ξεπεράσατε αυτές τις δυσκολίες;

Ηλίας Κεσίογλου: Τις ξεπεράσαμε με πάρα πολλά έξοδα και άπειρες ώρες προσωπικής ενασχόληση και ταξιδιών. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι είμαστε οι πιο εξειδικευμένοι όσον αφορά τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Να σας πω μόνο ότι το 2009 που κάναμε τις πρώτες εξαγωγικές φορτώσεις υπήρχαν μονάχα 2 συμφωνημένα πιστοποιητικά για κρέας προς τρίτες χώρες, για Αλβανία και Σκόπια. Πολλές φορές αποστείλαμε φορτία μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Ολλανδίας διότι η διαδικασία ήταν ευκολότερη. Σήμερα που μιλάμε έχουμε πάνω από 80 πιστοποιητικά σε ισχύ. Έχουμε παίξει ηγετικό ρόλο ως εταιρεία στην πορεία αυτή, χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθεί η κουλτούρα των εξαγωγών και να φτιαχτούν φάκελοι τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους παραγωγούς. Έχουν γίνει βήματα αλλά απέχουμε από το να είμαστε μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό στον τομέα του κρέατος, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει κατά την προσωπική μου πεποίθηση.

Meat News: Όπως κατέγραψε η τελευταία ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που δημοσίευσε το περιοδικό μας, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο όσον αφορά στο κρέας, αν και καταγράφεται μια αύξηση στις εξαγωγές στην κατηγορία των παρασκευασμάτων. Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Ηλίας Κεσίογλου: Το έλλειμα είναι επί χρόνια εκεί με σταθερές αυξητικές τάσεις και κάθε τόσο σπάει ρεκόρ. Άρα κάνουμε λίγα για να βελτιώσουμε τη θέση μας ως παραγωγοί και ως χώρα. Θέλουμε να στηρίξουμε ή όχι την εγχώρια κτηνοτροφία και παραγωγή; Θέλουμε ή όχι να παράγει ο τόπος μας οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα με βιώσιμο τρόπο; Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει τις υποδομές και την τεχνογνωσία να το κάνει. Υπάρχουν εταιρείες σήμερα στον κλάδο που έχουν κάνει τις επενδύσεις ώστε να γίνουν σημεία αναφοράς στην παραγωγή και διάθεση κρέατος στην νοτιοανατολική Ευρώπη αν μη τι άλλο. Όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο, η μικρομεσαία παραγωγή φθίνει αφήνοντας χώρο στις μεγαλύτερες εταιρίες οι οποίες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα, π.χ. στο κοτόπουλο ο κλάδος είναι και κερδοφόρος και ανταγωνιστικός με εξαγωγές.

Meat News: Υπάρχουν τομείς της ελληνικής παραγωγής κρέατος και προϊόντων κρέατος, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη των εξαγωγών;

Ηλίας Κεσίογλου: Νομίζω ότι τα σκευάσματα και το greek barbeque έχουν απήχηση στο εξωτερικό αλλά θέλει αγώνα για να καθιερωθεί ένα ελληνικό brand. Στο αλλαντικό δεν βλέπω σοβαρή εξαγωγική προοπτική. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την κτηνοτροφία κατά προτεραιότητα στο αιγοπρόβειο, το οποίο μπορεί να γίνει συνώνυμο της ποιότητας στην Ευρωπαϊκή αγορά. Προλαβαίνουμε ακόμα, δεν έχει χαθεί το παιχνίδι. Ο κτηνοτρόφος θα έπρεπε να έχει κάποια βοήθεια παραπάνω και από το κράτος αλλά πρωτίστως θα πρέπει να οργανωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην παραγωγή. Στο κοτόπουλο και στο χοιρινό που οι κλίμακες είναι μεγαλύτερες βλέπουμε αυτή τη στιγμή εταιρείες να επεκτείνονται με κερδοφορία. Ο κατακερματισμός που υπήρχε στην αγορά όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει στοιχίσει στην εξαγωγική ανάπτυξη του κλάδου. Σήμερα βλέπουμε εταιρείες να οργανώνονται και να εξειδικεύονται καλύτερα ώστε να είναι απολύτως επιτυχημένες στη διείσδυση νέων αγορών.

Meat News: Ο τομέας του κρέατος, αν και είναι ελλειμματικός στην πρωτογενή παραγωγή, διαθέτει πολύ σημαντικές επιχειρήσεις στη μεταποίηση και την τυποποίηση. Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της εξωστρεφούς δραστηριότητας;

Ηλίας Κεσίογλου: Ισχύει. Έχουν γίνει επενδύσεις τα τελευταία χρόνια που δημιουργούν και δεν ακολουθούν απλά τις τάσεις της αγοράς. Όλο και περισσότεροι παραγωγοί και μεταποιητές πιστοποιούνται με ευρέως αποδεκτά πρότυπα ποιότητας προκειμένου να γίνεται ευκολότερη η πρόσβασή τους σε νέες πιο απαιτητικές αγορές. Θεωρώ ότι πλέον σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πιο έξυπνα τα τελευταία χρόνια ως κλάδος. Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των παιχτών καθώς και το κλίμα ότι όλοι δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου και των εξαγωγών πιστεύω θα δημιουργήσει εταιρείες πρωταθλητές τα επόμενα χρόνια.

04 July 2024