Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ε.Ε.

25 May 2022

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ε.Ε.

Related Articles

Η εξάπλωση των ζωικών ασθενειών και η επικείμενη έλλειψη σιτηρών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση σύνθετων ζωοτροφών το 2022 κατά 4-5 εκατομμύρια τόνους.

Για το 2021 η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ε.Ε. για εκτρεφόμενα ζώα ανήλθε στους 150,2 εκατ. τόνους, δηλαδή είχε αύξηση 0,03% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την FEFAC, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών.

Μάλιστα, εάν εξαιρεθεί ο τομέας των ζωοτροφών χοίρων,  όλοι οι άλλοι κλάδοι κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ή και να αυξήσουν ελαφρώς την παραγωγή τους, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, καθώς και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και την εξάπλωση ασθενειών των ζώων το 2021.

Η παραγωγή χοιρείου κρέατος αντιμετώπισε μια κρίση κατάσταση στην Ε.Ε. το 2021, εξαιτίας πολλών προκλήσεων όπως η μειωμένη ζήτηση σε βασικές εξαγωγικές αγορές, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, ο αντίκτυπος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων… Γι’ αυτούς τους λόγους και η παραγωγή χοιροτροφών μειώθηκε κατά -1,5% το 2021 και οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Οι Κάτω Χώρες, δε, αλλά και το Βέλγιο μείωσαν σημαντικά τα κοπάδια των χοίρων τους, προκειμένου να συμβάλλουν στις νέες περιβαλλοντικές επιταγές.

Όμως, φέτος, το 2022, ο τομέας των ζωοτροφών πουλερικών της Ε.Ε. κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 1,1 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,2%.

Η αγορά το 2022

Παρ’ όλα αυτά, οι ενδείξεις δεν δείχνουν ευοίωνη προοπτική της αγοράς για το υπόλοιπο της χρονιάς που διανύουμε. Κι αυτό γιατί ο κλάδος των χοίρων και των πουλερικών της Ε.Ε. δείχνει να μειώνει τις δραστηριότητές του, εξαιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών ζωοτροφών, της χαμηλότερης ζήτησης στην αγορά και της επέκτασης των επιδημιών γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες.

Η αβεβαιότητα της αγοράς παραμένει πολύ ψηλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η έλλειψη αραβοσίτου, ηλίανθου και άλλων πρώτων υλών ζωοτροφών από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές ζωοτροφών, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν αρκετά τεχνικά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των υπαρχόντων αποθεμάτων σιτηρών από την Ουκρανία και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα της αγοράς και τους επόμενους μήνες.

Πηγή: pig333.com

25 May 2022
Banner
Banner