Η «διπλή ποιότητα των τροφίμων» στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας

28 February 2017

Η «διπλή ποιότητα των τροφίμων» στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας

Για την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, έχει οριστεί η πραγματοποίηση της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια συνεδρίαση που θα δώσει συνέχεια στη συζήτηση για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020. Είναι μια συζήτηση για την οποία τα κράτη μέλη προετοιμάζονται θέτοντας απόψεις και αιτήματα. Το Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα με βάση ενημερωτικό έγγραφο της μαλτέζικης προεδρίας της Ε.Ε.

Όμως στο Συμβούλιο οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης και για μια σειρά τρεχόντων ζητημάτων, ένα εκ των οποίων είναι η λεγόμενη «διπλή ποιότητα των τροφίμων».

Η συζήτηση για τη διπλή ποιότητα των τροφίμων έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στα επίσημα όργανα της Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Τσεχίας. Περί τίνος πρόκειται; Το θέμα αφορά τα τρόφιμα που πωλούνται στην κοινή αγορά της Ε.Ε. υπό το ίδιο εμπορικό σήμα αλλά είναι διαφορετικά στη σύσταση και στην ποιότητα, αναλόγως του κράτους μέλους στο οποίο διατίθενται. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, προϊόντα ίδιου εμπορικού σήματος και ίδιου παραγωγού (συνηθέστερα κάποια μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση) πωλούνται σε κάποιες χώρες όχι μόνο σε χαμηλότερη ποιότητα, αλλά και σε υψηλότερη τιμή, έγραφε τον Μάιο 2016 σε υπόμνημά της προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η Τσεχία. «Μολονότι η σήμανση σε αυτά τα διαφοροποιημένα τρόφιμα είναι η προβλεπόμενη σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., εν τούτοις στην κλίμακα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς αυτή η πρακτική κινείται στα όρια της παραπλάνησης του καταναλωτή, ακόμη και της νόθευσης τροφίμων» έλεγαν τότε οι Τσέχοι.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί ένας πολυεθνικός παραγωγός να διαθέτει, υπό το ίδιο σήμα, διαφοροποιημένο προϊόν και να εκμεταλλεύεται έτσι την πανευρωπαϊκή αναγνωρισιμότητα ενός προϊόντος το οποίο όμως δεν προσφέρει ενιαία σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα θέματα για τα οποία θα ενημερωθούν οι υπουργοί Γεωργίας τη Δευτέρα.

Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα των υπουργών θα βρεθούν τη Δευτέρα και άλλα θέματα, όπως η πλατφόρμα για την καλή μεταχείριση των ζώων, η σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας του G20 που έλαβε χώρα στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, αλλά και η διάσκεψη «Our Ocean» με θέμα «Ένας ωκεανός ζωής», που θα διοργανωθεί στη Μάλτα τον Οκτώβριο του 2017.

Όσον αφορά την αλιεία, η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για ένα πολυετές σχέδιο για τα μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική Θάλασσα και οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα αυτό.

28 February 2017
Banner
Banner