Iσπανοί και Γάλλοι αγρότες στους δρόμους ενόψει των ευρωεκλογών – Τα αιτήματα τους παραμένουν ανεκπλήρωτα

04 June 2024

Oι ευρωεκλογές αποδεικνύονται μία ευκαιρία για τους Ευρωπαίους αγρότες να ολοκληρώσουν όσα ξεκίνησαν το χειμώνα, απαιτώντας αλλαγές στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Έτσι, σε κοινή δράση Γάλλοι και Ισπανοί αγρότες βγήκαν χθες στους δρόμους, στήνοντας μπλόκα και οδοφράγματα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Οι αγρότες απέκλεισαν την διαδρομή ανάμεσα σε δύο πόλεις (στο Le Perthus, κοντά στο Perpignan) και έστησαν γιγάντια τηγάνια για να μαγειρέψουν μεσημεριανό γεύμα για τους συναδέλφους τους διαδηλωτές.

Μάγειρες ετοιμάζουν φαγητό καθώς Γάλλοι και Ισπανοί αγρότες μπλοκάρουν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Δράσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί στα σημεία διοδίων σε διάφορες πόλεις, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι στην Ισπανία που επηρεάζονται από τους αποκλεισμούς βρίσκονται στην Καταλονία, στη Χώρα των Βάσκων.

Να σημειώσουμε πως η κινητοποίηση οργανώθηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε τοπικό επίπεδο χωρίς τη συμμετοχή των μεγάλων αγροτικών συνδικάτων.

Οι τεράστιες διαμαρτυρίες των αγροτών κατάφεραν να ακινητοποιήσουν μεγάλα τμήματα του γαλλικού οδικού δικτύου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά σταμάτησαν μετά από μια σειρά υποσχέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, πολλά από τα ζητήματα για τα οποία κατήγγειλαν οι αγρότες αποφασίζονται σε επίπεδο Ε.Ε., εξ ου και οι ανανεωμένες διαμαρτυρίες ενόψει της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

«Όταν μιλάω με την κυβέρνηση, μου λένε ότι το 80% της γεωργικής νομοθεσίας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, επομένως καταλάβαμε ότι η μάχη δεν είναι πλέον εθνική, είναι ευρωπαϊκή», είπε ο Jérôme Bayle, κτηνοτρόφος που πρωτοστάτησε στο αγροτικό κίνημα διαμαρτυρίας στις αρχές του χρόνου.

«Δεν ζητάμε τη γη, απλώς την τυποποίηση της Ευρώπης όσον αφορά τους κανονισμούς και τους φόρους», πρόσθεσε ο Jérôme Bayle.

Τα γαλλο-ισπανικά σύνορα έγιναν σημείο ανάφλεξης για διαμαρτυρίες στην αρχή του έτους, με τους Γάλλους αγρότες να διαμαρτύρονται ότι οι φθηνότερες ισπανικές εισαγωγές ήταν χαμηλότερες από την παραγωγή τους - πολλά ισπανικά φορτηγά κατασχέθηκαν με τα φορτία τους καμένα.

Πηγή: thelocal.com

04 June 2024