H μείωση της χοιροτροφίας στην Κίνα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στην Ελλάδα

08 June 2023

H μείωση της χοιροτροφίας στην Κίνα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στην Ελλάδα

Related Articles

Μια από τις σοβαρές συνέπειες της αφρικανικής πανώλους των χοίρων αντιμετωπίζει αυτή την εποχή το σύστημα υγείας στη χώρα μας. Ο λόγος για την έλλειψη ηπαρινών, η οποία απασχολεί την αγορά φαρμακευτικών υλικών εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ηπαρίνες είναι παλιό και δοκιμασμένο φάρμακο με χρήση σε πολλές κλινικές καταστάσεις. Χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγάλα χειρουργεία ως αντιμετώπιση του κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Τι έχει συμβεί και ένα τόσο σημαντικό φάρμακο κινδυνεύει να λείψει από όσους ασθενείς το έχουν ανάγκη;

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2019, όταν η Κίνα επλήγη σοβαρά από την επιδημία της αφρικανικής πανώλους των χοίρων. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το μισό πληθυσμό χοίρων και μόλις τους τελευταίους μήνες αρχίζει να ανακάμπτει. Από τους χοίρους προέρχεται η πρώτη ύλη για τις ηπαρίνες και η Κίνα παράγει το 90% αυτής της πρώτης ύλης. Η δραματική μείωση της κινέζικης χοιροτροφίας άφησε ακάλυπτη την ζήτηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις και να εκτοξευθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ στη χώρα μας η τιμή της ηπαρίνης είναι περίπου στα 30 ευρώ, θα έπρεπε να είναι στα 80 ευρώ (η χαμηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη είναι 60 ευρώ). Γεγονός που καθιστά τις ηπαρίνες ζημιογόνες για τις εταιρείες που τις διακινούν. Για την ώρα οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με εισαγωγές από το εξωτερικό με υπέρογκα ποσά.

Η διπλή προεκλογική περίοδος δεν βοήθησε καθόλου στην επίλυση του ζητήματος και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε απειλητικές καταστάσεις για την υγεία τους.

08 June 2023
Banner
Banner