ΓΣΕΒΕΕ: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

17 April 2019

ΓΣΕΒΕΕ: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε συνεχή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται η ΓΣΕΒΕΕ το τελευταίο διάστημα επιδιώκοντας μια ρεαλιστική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών. Η Συνομοσπονδία τονίζει σε κάθε περίσταση τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και των περιοριστικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν από το 2010. Και από την πλευρά τους τα στελέχη της δηλώνουν ότι έχουν προτείνει ρεαλιστικά μέτρα για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς την εφορία.

Εκείνο που τώρα ζητά η ΓΣΕΒΕΕ, με δεδομένο ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι μια ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που να δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες που άντεξαν και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αυτά όλα έθεσε και στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 15/4, μετά την οποία η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις της δημιουργώντας προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η ρύθμιση που πρόκειται να φέρει άμεσα η κυβέρνηση:

 • Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018.
 • Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2002. Θα προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1/1/2002 έως και 31/12/2016 με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.
 • Θα προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.
 • Θα είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50€
 • Για την υπαγωγή στην νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1/1/2019 και εφεξής
 • Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ., ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κλπ.
 • Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα είναι μέχρι τις 30/9/2019

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οι πρόνοιες μιας τέτοιας ρύθμισης:

 • θα δημιουργήσουν ισχυρές προϋποθέσεις μείωσης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία,
 • χιλιάδες επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης που έχουν εισέλθει λόγω της 10ετους οικονομικής κρίσης,
 • θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι,
 • θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Αναμένουμε την υιοθέτηση των παραπάνω ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίηση μας για την μέχρι τώρα εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας» καταλήγει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι, εφόσον φαίνεται πως βρισκόμαστε σε περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, «η ρεαλιστική και οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρατηρείται να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη δυναμική».

17 April 2019
Banner
Banner