Επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση της γρίπης των πτηνών σε φάρμα με γαλοπούλες στην Αγγλία

20 December 2016

Επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση της γρίπης των πτηνών σε φάρμα με γαλοπούλες στην Αγγλία

Και στη Βρετανία εντοπίσθηκαν κρούσματα της γρίπης των πουλερικών, και μάλιστα του υποτύπου Η5Ν8, όπως μεταδίδουν διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε εκτροφή με γαλοπούλες κοντά στο Λίνκολνσιρ. Τα περισσότερα πτηνά πέθαναν ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να θανατωθούν, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας έχει οριοθετήσει μια Ζώνη Προστασίας 3 χιλιομέτρων και μια Ζώνη Επιτήρησης 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

Μετά τις ειδήσεις αυτές, οι δημόσιες Αρχές επαναλαμβάνουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλός και ότι η γρίπη των πουλερικών δεν δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια τροφίμων για τους καταναλωτές του Ην. Βασιλείου, συμβουλεύοντας παράλληλα ότι το κρέας πουλερικών, όπως και τα αυγά τους, πρέπει να μαγειρεύονται πλήρως.

Σημειώνεται επιπλέον ότι οι Ζώνες Πρόληψης που είχαν ανακοινωθεί από τις 6 Δεκεμβρίου, παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ όλοι οι πτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν σε περιορισμό τα πουλερικά τους όπου αυτό είναι εφικτό, να παίρνουν μέτρα βιοασφάλειας και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Σε ανακοίνωση επίσης της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης σημειώνεται ότι: «Η ταχεία ταυτοποίηση ενός ύποπτου περιστατικού και τα άμεσα προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί η νόσος, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για ένα ισχυρό σύστημα κτηνιατρικής επιτήρησης».

[Πηγή: meatinfo.co.uk]

20 December 2016
Banner
Banner