Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Αφρικανικής Πανώλης ενημερώθηκαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.

15 July 2019

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Αφρικανικής Πανώλης ενημερώθηκαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.

Μετά την τελευταία συζήτηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. επανήλθαν στο σημερινό Συμβούλιο προκειμένου να δουν τις εξελίξεις από το μέτωπο της νόσου που έχει εξαπλωθεί σε ευρείες περιοχές της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών (Μογγολία, Βιετνάμ, Καμπότζη, Β. Κορέα) εγείροντας σοβαρές ανησυχίες και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση με τη νόσο να έχει εμφανιστεί σε 9 κράτη μέλη: Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία (άγριοι και οικόσιτοι χοίροι), Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Βέλγιο (μόνοι αγριόχοιροι), και Ιταλία (μόνο στη Σαρδηνία).

Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκε η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων την εξαετία 2014-2019. Μπλε χρώμα για τις πληγείσες διοικητικές περιφέρειες της Ε.Ε. και πορτοκαλί για τις περιφέρειες των υπόλοιπων χωρών

Αμέσως μετά την εμφάνιση της Αφρικανικής Πανώλης στα σύνορα της Ε.Ε., η Κομισιόν έδρασε σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο της νόσου εντός της Ε.Ε. και στη συνέχεια να την περιορίσει και να την εξαλείψει. Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως ενημερώθηκαν οι υπουργοί, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων επισήμως εξαλείφθηκε στην Τσεχία τον Φεβρουάριο 2019, χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που εφάρμοσαν οι τοπικές Αρχές με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να προτρέπει σε εγρήγορση τα κράτη μέλη και τα καλεί επίσης σε καλή προετοιμασία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία η νόσος κάνει εκρηκτικά την εμφάνισή της. Επιπλέον, σημειώνει την κρισιμότητα της πολυτομεακής συνεργασίας και καλεί τους χοιροτρόφους και τους κυνηγούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας. Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι ταξιδεύουν, αλλά και το ευρύ κοινό σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και για τα μέτρα πρόληψης της ασθένειας.

Διεθνής κινητοποίηση

Σε διεθνές επίπεδο, οι πιο πρόσφατες διαβουλεύσεις επί του θέματος έλαβαν χώρα στην 87η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ), αλλά και στη συνάντηση των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των χωρών του G7 που έγινε στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο. Επιπροσθέτως, οργανώθηκαν δύο συναντήσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων για την Αφρικανική Πανώλη στην Ευρώπη, από το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τον Προοδευτικό Έλεγχο των Διασυνοριακών Ασθενειών των Ζώων (μια κοινή πρωτοβουλία του ΟΙΕ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας). Η πρώτη έγινε στην Πράγα τον Μάρτιο, και ακολούθησε μια συνάντηση στο Παρίσι τον Μάιο. Και στις δύο συναντήσεις πήραν μέρος διεθνείς εταίροι όπως ο Καναδάς και η Κίνα. Ακόμη, εκτός από άλλες υψηλού επιπέδου συναντήσεις, η Κομισιόν οργάνωσε ειδική εκδήλωση στην Κίνα τον Απρίλιο 2019. Τέλος, το θέμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων αποτέλεσε και πιο πρόσφατα αντικείμενο συζήτησης, στις 10 Ιουνίου στο Βουκουρέστι, στη διάρκεια της Διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τις διασυνοριακές ζωονόσους, που οργάνωσε η ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

15 July 2019
Banner
Banner