Για την κατάσταση σε χοιρινό και γαλακτοκομικά ενημερώνει η Κομισιόν τους υπουργούς Γεωργίας
Related Articles
Η κατάσταση μερικών τομέων αγροτικών προϊόντων που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από το καλοκαίρι του 2014 (έναρξη του ρωσικού εμπάργκο) θα είναι ένα εκ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και αναμένεται η Κομισιόν να ενημερώσει τους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση στους διάφορους κλάδους που δοκιμάστηκαν σκληρά. Σύμφωνα με τις αναλύσεις και αναφορές της ίδιας της Κομισιόν, σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στην αγορά χοίρειου κρέατος, γαλακτοκομικών και βόειου κρέατος. Μετά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από τα μέσα του 2016 και τη σταθερή αύξηση στις τιμές κατά το δεύτερο μισό του έτους, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017.
Στην ενημέρωση η Κομισιόν θα αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις, και είναι: η εποχική στασιμότητα εξαιτίας της υπερπροσφοράς (η περίπτωση των γαλακτοκομικών), η καλή απόδοση στις εξαγωγικές αγορές (η περίπτωση του χοιρινού), οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, κρασιά), η πολιτική κατάσταση (οι απώλειες για φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, από το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο), και οι ζωονόσοι (οι περιπτώσεις των πουλερικών και του χοιρινού που χτυπήθηκαν αντιστοίχως από τη γρίπη των πτηνών και την αφρικανική πανώλη των χοίρων).
Η εισήγηση της Κομισιόν θα αναφέρεται επιπλέον στην καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι εξαγωγές, ενώ θα τεθούν και μερικά προβλήματα κλάδων ή και κρατών μελών, τα οποία συνεχίζουν να υπονομεύουν την οριστική ανάκαμψη και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών. Μία τέτοια περίπτωση είναι η κατάσταση στον τομέα χοίρειου κρέατος της Πολωνίας, που επηρεάσθηκε πολύ σοβαρά από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να εφαρμόσουν ένα προσωρινό μέτρο υποστήριξης που θα βοηθήσει να ελεγχθεί καλύτερα η ασθένεια (δες εδώ προηγούμενη ανάρτηση του meatnews.gr).
Κατά τα λοιπά, οι υπουργοί Γεωργίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την υλοποίηση της Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και για τις επιπτώσεις της στη γεωργική πολιτική της Ε.Ε. Επίσης θα ενημερωθούν: για τη συνέχεια που δόθηκε στην περίπτωση αυγών μολυσμένων με την ουσία fipronil, για την κοινή δήλωση της διευρυμένης ομάδας του Βίσεγκραντ σχετικά με την ΚΑΠ μετά το 2020, αλλά και για τις διαδικασίες κατά των επιδοτήσεων και τις διαδικασίες αντιντάμπινγκ που κίνησαν οι ΗΠΑ κατά της μαύρης επιτραπέζιας ελιάς από την Ισπανία.
Επιπλέον, το Συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες του 2018 για ορισμένα αλιευτικά αποθέματα στη Βαλτική, ενώ οι υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ετήσιες διαβουλεύσεις Ε.Ε.-Νορβηγίας για το 2018. Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης σχετικά με τη θέση που θα λάβει στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-22 Νοεμβρίου 2017 στο Μαρακές (Μαρόκο).