Για κομματική σπέκουλα κατηγορεί η ΠΕΚΔΥ τον ΣΥΡΙΖΑ

25 February 2020

Για κομματική σπέκουλα κατηγορεί η ΠΕΚΔΥ τον ΣΥΡΙΖΑ

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανώλους των χοίρων στη χώρα μας. Οι κτηνίατροι του Δημοσίου επισημαίνουν τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την ελλιπή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και καταλήγουν στην απαίτηση άμεσης πρόσληψης ως μονίμων των 46 συμβασιούχων κτηνιάτρων και 300 κτηνιάτρων για τη στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) έχοντας ως θέση ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να εμπλέκουν με στρεβλό τρόπο και σαθρά επιχειρήματα με τομείς οικονομικής δραστηριότητας που αποτελούν τη βάση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

Η Π.Ε.Κ.Δ.Υ. εκπροσωπώντας τους συναδέλφους κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους που τούτη την ώρα βρίσκονται στη μάχη για την αναχαίτιση της επιζωοτίας Αφρικανικής Πανώλους του Χοίρου που εμφανίστηκε στο νομό Σερρών και απειλεί την χοιροτροφία αλλά και άλλους μεγάλους κλάδους της ζωικής παραγωγής και παραγωγής τροφίμων της Χώρας, παρακολουθεί με λύπη τη σπέκουλα των κομμάτων και ιδιαίτερα του κόμματος που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είχε τη διακυβέρνηση της Χώρας  και την ευθύνη της αποτελεσματικής προετοιμασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας.

Ας δούμε όμως πως ο λαϊκισμός και το ψέμα χρησιμοποιείται όχι μόνο για πολιτική αντιπαράθεση αλλά και για να καλύψει ευθύνες.

Σε ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και οι δύο Υπουργοί του Υπ.Α.Α.Τ. μέχρι τον Ιούλιο του 2019 αναφέρουν ότι:

1) Ψέμα 1ο: «Η επιδημία Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε στη Βαλκανική Χερσόνησο το 2018 δεν επεκτάθηκε στη χώρα μας χάρη στα μέτρα πρόληψης και στους αυστηρούς ελέγχους που έθεσε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι σε όλους γνωστό ότι στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρέτεινε για μια πενταετία τα μνημονιακά μέτρα, δεν προσλήφθηκε ούτε ένας μόνιμος κτηνίατρος στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών – Π.Ε. και στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια του Υπ.Α.Α.Τ. που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των επιζωοτιών. Αντίθετα αποχώρησαν με συνταξιοδότηση δεκάδες κτηνίατροι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν. Οι 200 περίπου έκτακτοι κτηνίατροι που προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 για να συμβάλλουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που συνέχεια ενσκήπτουν λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώραs, σταμάτησαν να προσλαμβάνονται λόγω εφαρμογής του μνημονίου από τους τότε κυβερνώντες, και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συνέχισε την ίδια πολιτική αλλά ενεργοποίησε και τον αποτυχημένο θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, όπου η εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και η αντιμετώπιση επιζωοτιών αφέθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη διακριτική ευχέρεια των κτηνοτρόφων και στη δυνατότητα ή όχι να πληρώσουν ιδιώτη κτηνίατρο, καθώς και στη καλή διάθεση των ιδιωτών κτηνιάτρων, οι οποίοι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν από τις αποδυναμωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών – Π.Ε. Ακολουθώντας την πολιτική της εικονικής πραγματικότητας με την έκδοση οδηγιών και μέτρων στα χαρτιά, μείωσε τους πόρους που διατίθεντο από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπ.Α.Α.Τ., σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές της διάθεσης των ελάχιστων πόρων (δεν πληρώθηκαν ούτε οι ιδιώτες κτηνίατροι για τα εμβόλια της οζώδους δερματίτιδας) παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Oι κτηνοτρόφοι που ήταν πάντα δίπλα στον δημόσιο κτηνίατρο αναγνωρίζοντας το έργο και την στήριξη του, παρότι τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν στήριξαν τις καταγγελίες και δεν έλαβαν θέση στις προειδοποιήσεις της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. πριν ένα χρόνο, γνωρίζουν την αλήθεια. Ομοίως, η παρούσα κυβέρνηση παρά την άμεση πρόσληψη 46 συμβασιούχων κτηνιάτρων με "συνοπτικές" διαδικασίες, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί καθυστερεί την πρόσληψη των 300 μονίμων κτηνιάτρων στις Περιφέρειες και των 46 στο Υπ.Α.Α.Τ. που επανειλημμένα έχει ζητήσει η Π.Ε.Κ.Δ.Υ., αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

2) Ψέμα 2ο: «Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την πρόσληψη 171 μόνιμων κτηνιάτρων». Εάν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πράγματι δρομολογήσει την πρόσληψη των 171 κτηνιάτρων τότε οι θέσεις αυτές θα είχαν πάρει Π.Υ.Σ. και δεν θα μπορούσε η τωρινή κυβέρνηση να ζητάει από τις Περιφέρειες να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους. Όμως παίζοντας πολύ καλά το λαϊκιστικό προεκλογικό παιγνίδι νομοθέτησε τάχα τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων, έφτιαξε πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Περιφέρειες έπρεπε σύμφωνα με το νόμο  να υποβάλλουν τα αιτήματά τους κ.ο.κ, και ο καιρός περνούσε με την αυταπάτη των κτηνοτρόφων και των πολιτών ότι κάτι καλό γίνεται, μέχρι που ήρθαν οι εκλογές. Έτσι με περισσή υποκρισία λέτε ότι δεν προλάβατε παρά το ότι «κυβερνήσατε» για πέντε χρόνια, στα οποία δεν ήταν πολιτική σας η ενίσχυση των υπηρεσιών και μάλιστα των Κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών. Πολιτική σας ήταν και είναι το αδύναμο κράτος το οποίο υποκριτικά ονομάζεται «επιτελικό». Τα επιτελεία όμως για να είναι αποτελεσματικά διαθέτουν και στρατιώτες με οργάνωση και διαδικασίες.

3) Ψέμα 3ο: « ..το γεγονός ότι χρειάστηκαν κάποιες μέρες μέχρι να διαπιστωθεί από το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών  και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, ότι το ζώο πέθανε από αφρικανική πανώλη των χοίρων..»:

Η αλήθεια έχει ως εξής:

-Το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Α.Π., Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών νοσημάτων έλαβε στις 04/02/2020 και ώρα 12:06 τα Παθολογικά Υλικά (01 δείγμα από αμυγδαλή, 01 δείγμα από λεμφαδένα, 01 δείγμα από σπλήνα, 01 δείγμα από νεφρό, 01 δείγμα από ήπαρ, 01 δείγμα από πνεύμονα και 01 δείγμα από καρδιά) παχυνόμενου χοίρου, που εστάλησαν με το έγγραφό 74777 (3812)/03-02-2020 της Δ/νσης Κτηνιατρικής Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (παρατίθεται το αποδεικτικό παράδοσης της εταιρείας ταχυμεταφορών).

- Την ίδια ημέρα 04-02-2020 εξετάστηκαν με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real-time PCR) UPL καθώς και με την τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (IDGeneΤΜ Αfrican Swine Fever Duplex- ID.vet GENETICS) για την ποιοτική ανίχνευση του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Η πρώτη εξέταση ολοκληρώθηκε στις 4:39 μμ και η δεύτερη στις 4:57 μμ. Αμέσως μόλις ελήφθη το αποτέλεσμα (σε ώρα πέραν του ωραρίου) ενημερώθηκε ηλεκτρονικά η Κεντρική Υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ.. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι εξετάσεις όπως προβλέπονται από τα διεθνή πρωτόκολλα για την επιβεβαίωση της νόσου και την τυποποίησή του με άλλες πιο χρονοβόρες μεθόδους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι εμπαίζεται όχι μόνο ο κλάδος των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Η πολιτική του κατευνασμού με ψεύτικες υποσχέσεις των συναδέλφων, ανθρώπων που ευσυνείδητα επιτελούν το έργο τους παρά την τρομερή υποστελέχωση, η οποία πλέον ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΗΚΕ πλήρως, με την μελέτη που κατέθεσε η ΠΕΚΔΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ από όλους, δεν ξεγελά κανέναν. Αρνηθήκατε στους κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σχεδόν ιεραποστολικά σε επικίνδυνες συνθήκες  το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  ενώ την ίδια στιγμή το χορηγήσατε σε άλλους κλάδους που οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες ανήκαν στον πολιτικό σας χώρο.

Αφήστε λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας που είναι μεγάλες.

Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων:

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνέχεια της πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου 46 κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της νέας απειλής για την εγχώρια χοιροτροφία και έχοντας υπόψη τα προβλήματα που δημιούργησαν την τελευταία δεκαετία νοσήματα που έλλειπαν από το υγειονομικό προφίλ της ελληνικής κτηνοτροφίας (καταρροϊκός πυρετός των προβάτων , οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και τώρα αφρικανική πανώλη των χοίρων), να δρομολογήσει και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη ως ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού των 46 κτηνιάτρων για το Υπ.Α.Α.Τ. και 300 κτηνιάτρων για τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων .

25 February 2020
Banner
Banner