Γεωργαντάς: Τεχνολογική χείρα βοηθείας της επιστήμης για ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα
Related Articles
- Σπ. Θεοδωρόπουλος: Κλιματική αλλαγή, παθογένειες του παρελθόντος, μη εφαρμογή νόμων οι ασύμμετρες απειλές στη βιομηχανία τροφίμων
- Έναρξη της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δέσμη Δράσεων Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
- Η προστασία της πρωτογενούς παραγωγής έναντι της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
«Η χρήση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει το χέρι βοηθείας της επιστήμης, ώστε οι αγρότες μας από τη μια να αυξήσουν την παραγωγή τους και από την άλλη να μειώσουν τα έξοδά τους ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο 10ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας.
Το Συνέδριο οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Γεωργαντάς απευθύνοντας χαιρετισμό επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αντίθεση με αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος, έρχεται με συνέπεια να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που πρέπει στους αγρότες μας ώστε να ξεκινήσει με σταθερά βήματα η είσοδός τους σε ένα κόσμο, που ως στόχο έχει τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής».
Το νέο πρότυπο βιωσιμότητας στην αγροτική οικονομία το οποίο περιέγραψε ο ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει:
- Περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής κρίσης.
- Παραγωγή γεωργικών προϊόντων με τρόπους που μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων
- Την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στη νέα εποχή, πρέπει να ενισχύσουμε την ποιότητα των ήδη εξαιρετικών προϊόντων της ελληνικής γης. Και σε αυτό, όπως τόνισε, η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο κ. Γεωργαντάς θεωρεί επιβεβλημένες τρεις κινήσεις:
- Την πλήρη αξιοποίηση των 19,3 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ.
- Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο των 2 δις που προορίζονται άμεσα για τον πρωτογενή τομέα.
- Την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και προσαρμογή της στη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση τη δύσκολη χρονιά που πέρασε στήριξε τους αγρότες μας με ενισχύσεις άνω του 1 δις ευρώ. Μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς. Και αυτό δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη πολιτική. Αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, καθώς ως κόμμα και ως κυβέρνηση γνωρίζουμε καλά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας θα στηριχθεί στην ελληνική ύπαιθρο. Αλλά και ότι χωρίς την ελληνική ύπαιθρο δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη και οικονομικά ισχυρή Ελλάδα».