Γεωργαντάς: Στεκόμαστε στο πλευρό του αγρότη για όσο απαιτηθεί – Αλλαγή στον τρόπο επιδότησης ζωοτροφών

24 February 2022

Γεωργαντάς: Στεκόμαστε στο πλευρό του αγρότη για όσο απαιτηθεί – Αλλαγή στον τρόπο επιδότησης ζωοτροφών

Στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Αγροτών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας.

Σε σχετική ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτή τη χρονική περίοδο.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων.

Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων  που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες.

Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε  στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα. Σε κάθε μορφή πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Σταϊκούρας: Στα 60 εκατ. η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Κατά 20 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι ενισχύσεις, στα μέτρα στήριξης των 170 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σύσκεψη. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανεβαίνει από τα 50 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετηθεί από τον αριθμό των στρεμμάτων και τα έτη καλλιέργειας όπως δηλώνεται στον ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

Επίσης, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανα στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από την παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τονίστηκε ότι τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο, με την επιστροφή του ΕΦΚ να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, αντι να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επι του τζίρου πλέον η επιδότηση θα ανέλθει στο 4% επι του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με το συνολικό κόστος να αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που ήταν έως σήμερα.

24 February 2022
Banner
Banner