Γεωργαντάς στη FoodExpo: Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε επισιτιστική επάρκεια

14 March 2022

Γεωργαντάς στη FoodExpo: Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε επισιτιστική επάρκεια

Με συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς ελληνικών προϊόντων, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας την έκθεση FoodExpo, και συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό “στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και κρατάμε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια».

Η έκθεση πραγματοποιείται και πάλι (12-14/3) μετά από τρία χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με τη συμμετοχή 1.200 εκθετών από 31 χώρες.

Στην ομιλία του ο υπουργός επισήμανε ότι τα δεδομένα και οι προτεραιότητες στον πρωτογενή αλλάζουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής, της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους κλάδους του χώρου για την ενεργοποίηση εναλλακτικών αγορών για διασφάλιση των προϊόντων που μέχρι τώρα εισαγάγαμε στην Ελλάδα από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες.

«Λαμβάνουμε μέτρα και διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την επάρκεια αγαθών στην αγορά αναπληρώνοντας το κενό εφοδιασμού σε συγκεκριμένα προϊόντα προερχόμενα από Ουκρανία και Ρωσία, φροντίζοντας αντίστοιχα για τα δικά μας εξαγόμενα σε εναλλακτικούς προορισμούς. Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς αγρότες δεν υπάρχει παραγωγή και χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και τις επιχειρήσεις του κλάδου, και τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπληρώνοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου παραγωγής.

Για τη στήριξη των παραγωγών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 180 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης των αγροτών για τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στην επιτυχία της χώρας μας να έχει για δεύτερο συνεχόμενο έτος (2020 και 2021) θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα (περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ), το οποίο, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς που γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα, από παραγωγούς, μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο πάντα την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ θα σταθεί στο πλευρό των παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου που είναι διαθέσιμο από τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και των εξαγωγών.

Ο υπουργός τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης και κατόπιν ξεναγήθηκε στα περίπτερα από τον Προέδρο της FoodExpo κ. Φλέγκ και τον αντιπρόεδρο κ. Γιαλούρη, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Περιφερειαρχών, Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

14 March 2022
Banner