Τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας «ανακρίνουν» οι ευρωβουλευτές

26 January 2022

Τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας «ανακρίνουν» οι ευρωβουλευτές

Τις διάφορες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου ενημέρωσαν οι Γάλλοι υπουργοί κατ’ αρμοδιότητα, σχετικά με τις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας κατά το τρέχον εξάμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλια ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ειδικά όσον αφορά τα θέματα αγροτικής πολιτικής, φαίνεται ότι οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία σχετικά με προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες είναι, μαζί με την «γεωργία του άνθρακα», οι δύο κύριες προτεραιότητες. Σύμφωνα τουλάχιστον με όσε είπε στα μέλη της Επιτροπής AGRI ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Julien Denormandie στις 25 Ιανουαρίου.

Ειδικές ρήτρες αμοιβαιότητας θα πρέπει να προβλέπονται στις εμπορικές συμφωνίες και οι αγρότες θα πρέπει να μπορούν να δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Denormandie . Πολλοί ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την προσέγγιση αυτή, όπως αναφέρουν οι ενημερώσεις από το Ευρωκοινοβούλιο.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός δήλωσε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., «Τα εισαγόμενα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα παραγωγής της Ε.Ε., είναι ασύμβατα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, από κάθε άποψη: οικονομική, περιβαλλοντική, διατροφική. Η ανάληψη δράσης για να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα είναι αμοιβαία είναι ένα σημαντικό καθήκον, και βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας».

Η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα του χοιρινού κρέατος δεν έμεινε εκτός της συζήτησης, καθώς όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση. Με αφορμή την κρίση του χοιρινού οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον Γάλλο υπουργό να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα στην κατεύθυνση ενός συστήματος στήριξης των αγροτών. Ορισμένοι ομιλητές αναζήτησαν απαντήσεις σχετικά με τα συστήματα επισήμανσης των τροφίμων και τις προθέσεις της Γαλλικής Προεδρίας, ενώ άλλοι πρότειναν μια προσεκτική προσέγγιση στην αναθεώρηση των συστημάτων γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. και των μέτρων προώθησης των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων.

[Στην κεντρική φωτογραφία ο Julien Denormandie, ο Γάλλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – φωτο European Union]

26 January 2022
Banner
Banner