Για στήριξη της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας μιλούν Κομισιόν και ΥΠΑΑΤ

10 March 2017

Για στήριξη της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας μιλούν Κομισιόν και ΥΠΑΑΤ

Καινοτόμες παραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκαν χθες 9/3, ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν αρχικά την τυροκομική μονάδα Κουρέλλας Α.Ε. στα Γρεβενά, η οποία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία γάλακτος και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας (φέτα, γιαούρτι) με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και στην παραγωγή ζωοτροφών και στην ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας με καινοτόμες εφαρμογές (συμβολαιακή κτηνοτροφία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων κ.ά).

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πρότυπη αιγοπροβατοτροφική μονάδα στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, η οποία -μέσω της συμβολαιακής συνεργασίας- τροφοδοτεί την τυροκομική μονάδα με γάλα το οποίο προέρχεται  από εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, η επίσκεψη στις πρότυπες κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη και ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, ως του πλέον δυναμικού και ελπιδοφόρου κλάδου της κτηνοτροφίας, δεδομένου μάλιστα ότι ασκείται κατά κανόνα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.

Ο επίτροπος Γεωργίας επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διεθνή παρουσία για τα δύο ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, τη φέτα και το γιαούρτι και παράλληλα υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Επιπλέον, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».

Στη συνέχεια, Χόγκαν και Αποστόλου μετέβησαν στο Αμύνταιο της Φλώρινας όπου επισκέφθηκαν το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα, που παράγει οίνους ποιότητας με σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. και ο Έλληνας υπουργός ΥΠΑΑΤ συμμετέχουν σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη και στις 12 το μεσημέρι παραχωρούν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

10 March 2017
Banner
Banner